Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajinský minister o stupňovaní napätia na východe krajiny: Putinovi poslal jasné slová!

Dmytro Kuleba Zobraziť galériu (4)
Dmytro Kuleba (Zdroj: TASR/Fabrizio Bensch/Pool via AP)

KYJEV - Ministri zahraničia Ukrajiny, Litvy a Lotyšska dnes v Kyjeve odsúdili vojenskú eskaláciu na východe Ukrajiny, ktorú podľa nich zavinilo Rusko, a vyzvali Moskvu na zmiernenie napätia a k návratu za rokovací stôl. Uviedla to agentúra Reuters.

Vyhrotená situácia na Ukrajine: VIDEO Výzva pre Rusko! Ak bude konať neuvážene, draho za to zaplatí

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba zdôraznil, že je nevyhnutné ukázať Rusku, že eskalácia v Donbase na východe Ukrajiny bude mať pre neho "veľmi bolestné" dôsledky.

Dmytro Kuleba (vľavo)
Zobraziť galériu (4)
Dmytro Kuleba (vľavo)  (Zdroj: SITA/Johanna Geron, Pool via AP)

"(Rusi) otvorene vyhrážajú Ukrajine vojnou a zničením ukrajinského štátu," vyhlásil Kuleba počas tlačovej konferencie so svojimi náprotivkami, Gabrieliusom Landsbergisom z Litvy a Edgars Rinkévičsom z Lotyšska.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil 8. apríla 2021 východnú časť krajiny, kde sa v posledných dňoch vystupňovalo napätie medzi Ukrajinou a Ruskom.
Zobraziť galériu (4)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil 8. apríla 2021 východnú časť krajiny, kde sa v posledných dňoch vystupňovalo napätie medzi Ukrajinou a Ruskom.  (Zdroj: TASR/ AP)

Pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes podľa agentúry AFP oznámila, že v Donbase zaznamenala v posledných dvoch týždňoch "rekordný počet" porušení prímeria, dohodnutého medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami.

Napätie v Donbase v posledných týždňoch stúpa. Kyjev a povstalci sa obviňujú z porušovania pokoja zbraní a čím ďalej častejších potýčok a Moskva vyslala k ukrajinskej hranici desiatky tisíc vojakov, čo vyvolalo obavy z rozsiahlej vojenskej operácie. Kyjev bije na poplach a varuje pred rizikom ruskej "ozbrojenej agresie" pod zámienkou ochrany rusky hovoriacich obyvateľov Donbasu. Rusko naopak obviňuje Kyjev z provokácií.

Konflikt si od jari vyžiadal viac ako 13-tisíc mŕtvych a 1,5 milióna ľudí prišlo o svoje domovy. Intenzita bojov sa od uzatvorenia mierových dohôd v Minsku vo februári 2015 zmiernila, ale v politickom urovnaní konfliktu sa dosiaľ pokročiť nepodarilo.

Viac o téme: Konflikt RuskoUkrajinaDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu