Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pokus o zmiernenie napätia s Ruskom? USA zrušili vyslanie vojnových lodí do Čierneho mora

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Mass Communication Specialist 3rd Class Ethan Jaymes Morrow/Elliot Schaudt, U.S. Navy via AP)

ANKARA - Spojené štáty zrušili plánované vyslanie svojich dvoch vojnových lodí do Čierneho mora. Oznámili to v stredu nemenované zdroje z prostredia tureckej diplomacie i turecké štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Rusko dôrazne varovalo USA: Lode v Čiernom mori? Držte sa ďalej od Krymu, pre vlastné dobro!

Cez Bosporský prieliv mala už v stredu preplávať prvá z amerických lodí, turecké diplomatické zdroje však uviedli, že sa tak nestalo. Turecká štátna agentúra Anadolu zároveň informovala, že zrušené bolo vyslanie oboch lodí, ktoré sa malo uskutočniť v stredu a vo štvrtok - 14. a 15. apríla. Uviedla tiež, že Ankara dosiaľ nebola upovedomená o nijakom prípadnom preložení avizovaného termínu ich vyslania.

Biden pripustil, že je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/ AP)

Turecko minulý týždeň oznámilo, že prostredníctvom tzv. diplomatických kanálov bolo informované o tom, že dve americké vojnové lode preplávajú do Čierneho mora a v regióne zostanú až do 4. mája. Samotné USA vyslanie lodí nepotvrdili a dosiaľ sa nevyjadrili ani k najnovšej správe o jeho zrušení. AFP pripomína, že Washington je povinný upovedomiť Ankaru o vyslaní svojich vojnových lodí cez prielivy Bospor a Dardanely najmenej 15 dní vopred. Vyplýva to z podmienok dohovoru z Montreux uzavretého v roku 1936. Podmienky tejto zmluvy umožňujú zahraničným vojnovým lodiam zostať v Čiernom mori 21 dní.

Lode amerického námorníctva sa pritom v tomto regióne vyskytujú bežne. Sú tam na podporu Ukrajiny, ktorá na východe svojho územia od roku 2014 bojuje s ozbrojenými zložkami podporovanými Ruskom. V rovnakom roku Rusko anektovalo Krymský polostrov, čím sa začala konfrontácia Ruska so Západom, ktorá pretrváva dodnes. Minulotýždňové oznámenie o vyslaní amerických lodí prišlo v čase narastajúceho napätia medzi Ruskom a Ukrajinou. Rusko totiž nedávno presunulo vojenské posily k svojim hraniciam s Ukrajinou. Došlo k tomu práve počas zhoršujúcej sa situácie v Donbase, kde sa na tzv. kontaktnej línii v ostatnom čase obnovili intenzívne prestrelky.

Rusko po oznámení o vyslaní lodí vyzvalo USA, aby sa "pre svoje vlastné dobro" držali ďalej od Krymského polostrova a ruského pobrežia Čierneho mora. Vyslanie amerických lodí pritom námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov označil za provokáciu a pokus "brnkať Rusku na nervy". K stredajšiemu oznámeniu o zrušení tohto vyslania došlo deň po tom, ako americký prezident Joe Biden telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Biden vyzval Putina v súvislosti s Ukrajinou na deeskaláciu narastajúceho napätia. Podľa vyhlásenia Bieleho domu tiež navrhol, aby sa v blízkej budúcnosti spoločne stretli na území tretej krajiny.

Viac o téme: USAVojenské lodeČierne more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu