Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prekvapivá správa amerických tajných služieb: Napätie na Ukrajine? Rusko nechce priamy konflikt!

Chystá sa Vladimir Putin na vojnu? Zobraziť galériu (2)
Chystá sa Vladimir Putin na vojnu? (Zdroj: YouTube/ SITA)

WASHINGTON - Rusko "nechce priamy konflikt" so Spojenými štátmi, aj keď "bude pokračovať v destabilizujúcich krokoch proti Ukrajine", uviedli americké tajné služby v utorok vo výročnej správe o hrozbách vo svete.

VIDEO Bývalý veľvyslanec vzbudzuje strach: Najhorší scenár! Putin môže v Európe rozpútať vojnu

Moskva "bude aj tento rok naďalej používať rôzne druhy taktiky", zamerané na podrývanie Spojených štátov a rozdeľovanie západných spojencov, uvádza sa v správe riaditeľky amerických tajných služieb (DNI). Napätie medzi USA a Ruskom v poslednom čase silnie kvôli Ukrajine, pripomenula tlačová agentúra AFP.

"Moskva má v bývalom Sovietskom zväze dobrú pozíciu na to, aby posilnila svoju úlohu na Kaukaze, zasiahla v Bielorusku, ak to bude pokladať za nutné, a aby pokračovala v destabilizujúcich krokoch proti Ukrajine, pričom rozhovory o vyriešení tamojšej situácie sú zastavené a mierne boje pokračujú," píše sa v správe.

"Očakávame, že Moskva sa bude snažiť o pragmatickú spoluprácu s Washingtonom v súlade so svojimi vlastnými záujmami, a my odhadujeme, že Rusko nechce priamy konflikt so silami USA," zdôrazňuje sa však v 27-stranovej správe.

Biden navrhol spoločný summit

Americký prezident Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Dokument bol zverejnený v utorok, práve v deň, keď americký prezident Joe Biden vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zmiernil narastajúce napätie s Ukrajinou. Biden mu tiež navrhol summit oboch lídrov, ktorý by sa uskutočnil v tretej krajine.

"Prezident Biden opätovne potvrdil svoj cieľ vybudovať stabilné a predvídateľné vzťahy s Ruskom, ktoré zodpovedajú záujmom USA," píše sa vo vyhlásení Bieleho domu. "Obe strany vyjadrili pripravenosť pokračovať v dialógu o najdôležitejších oblastiach s cieľom zaistiť globálnu bezpečnosť," uviedol vo svojej tlačovej správe Kremeľ.

Napätie sa prudko zvýšilo v posledných dňoch, pretože Rusko zhromažďuje svojich vojakov pri ukrajinskej hranici. Spojené štáty informovali, že ide o najvyšší počet ruských vojakov od roku 2014, keď prvýkrát vypukla vojna so separatistami podporovanými Moskvou.

Viac o téme: Konflikt RuskoUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu