Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zamestnanci zamenili účinné látky: 15 miliónov ampuliek vakcín je nepoužiteľných

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/David Zalubowski)

NEW YORK - Pri výrobe jednej šarže dávok protikoronavírusovej vakcíny spoločnosti Johnson & Johnson sa stala chyba. Týka sa to údajne celkovo 15 miliónov ampuliek. Pracovníci závodu si zjavne pomýlili prísady.

VIDEO Ako prebieha vývoj a testovanie vakcíny? Odborníčka o pálčivej téme

KORONAVÍRUS Ako prebieha vývoj a testovanie vakcíny? Odborníčka o pálčivej téme (Zdroj: Facebook/MZ SR)

Dávky vakcíny Johnson & Johnson (J&J) proti Covidu-19 sú nepoužiteľné z dôvodu výrobnej chyby. Americká farmaceutická spoločnosť uviedla, že vo výrobnom závode partnerskej spoločnosti bol problém s účinnou látkou pre jej vakcínu, ktorá nespĺňala štandardy kvality.

Spoločnosť nezverejnila, koľko dávok vakcíny problém ovplyvnil u zmluvného výrobcu Emergent Biosolutions. Podľa správy v New York Times ide o asi 15 miliónov dávok vakcíny. Pracovníci závodu, ktorý vyrába vakcíny J&J a Astrazeneca, pred niekoľkými týždňami omylom zmiešali zložky týchto dvoch vakcín, informovali noviny. Federálni úradníci chybu pripísali ľudskej chybe.

Očkovanie vakcínou Pfizer
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Jung Yeon-je/Pool Photo via AP)

Chyba bola oznámená zdravotníckemu úradu FDA a v súčasnosti je nasadených viac zamestnancov na sledovanie výroby v americkom štáte Maryland, uviedla J&J. Stále platia plány na dodanie 100 miliónov plechoviek vláde USA do konca mája, ako bolo predtým sľúbené. Vakcinácia J&J rozvinie svoj plný účinok už po jednej injekcii.

„Kvalita a bezpečnosť sú stále našou najvyššou prioritou,“ uviedla spoločnosť. Výrobné zariadenie spoločnosti Emergent Biosolutions zatiaľ nebolo schválené FDA pre vakcínu. Spoločnosť však už pripravuje produkciu, aby dokázala splniť dodacie ciele.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaChybaZámenaKoronavírusJohnson & Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu