Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Súvislosť medzi vakcínou od AstraZenecy a zrazeninami existuje, tvrdí zástupca EMA

Vakcína AstraZeneca
Vakcína AstraZeneca (Zdroj: SITA/Admir Buljubasic/Pool via AP)

RÍM - Predstaviteľ Európskej agentúry pre lieky (EMA) Marco Cavaleri v rozhovore pre taliansky denník Il Messaggero, zverejnenom v utorok, uviedol, že súvislosť medzi vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca a krvnými zrazeninami existuje. Informovala o tom agentúra AFP.

"Podľa môjho názoru už teraz môžeme povedať, že je zrejmé, že súvislosť s vakcínou existuje," povedal Cavaleri, šéf vakcinačnej stratégie EMA. Podľa neho však nie je jasné, čo takúto reakciu spôsobuje. Tieto informácie podľa neho potvrdí EMA v najbližších hodinách.

"Snažíme sa získať presný obraz o tom, čo sa deje, a podrobne tento syndróm spôsobovaný vakcínou definovať," uviedol Cavaleri. "Medzi očkovanými je viac prípadov mozgovej trombózy... medzi mladými ľuďmi, ako by sme čakali," dodal.

Po tom, čo niekoľko krajín - vrátane Talianska - pozastavilo používanie očkovacej látky od spoločnosti AstraZeneca, EMA vyhlásila, že výhody vakcíny prevažujú nad rizikami a táto očkovacia látka by sa mala naďalej používať. Dodala však, že príčinná súvislosť medzi zrazeninami a vakcínou je možná a že tento týždeň poskytne aktualizované hodnotenie.

EMA ešte nedospela k záveru

Európska agentúra pre lieky (EMA) ešte nedospela k záveru, či vakcína proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca spôsobuje krvné zrazeniny. Vedenie EMA sa tak vyjadrilo v utorok, krátko po tom, ako popredný predstaviteľ tejto liekovej agentúry uviedol, že medzi zmienenou očkovacou látkou a tvorbou zrazenín existuje jasná súvislosť.

EMA uviedla vo utorňajšom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP, že jej výbor pre bezpečnosť liečiv "zatiaľ nedospel k záveru", pričom očkovaciu látku a súvislosť s tvorbou zrazenín "momentálne ešte skúma". EMA spresnila, že výsledok oznámi na tlačovom brífingu, ktorý usporiada hneď ako bude toto skúmanie ukončené. "To sa momentálne očakáva zajtra (7. apríla) alebo vo štvrtok 8. apríla," dodala agentúra.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19AstraZenecaZrazeniny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu