Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Ďalšia nádej v boji proti COVIDu: EMA chce skúmať tento liek! Ochráni ľudí pred vážnym rizikom?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Európska lieková agentúra (EMA) dnes dala odporúčania pre ďalší výskum účinkov liečiva regdanvimab, ktoré podľa výrobcu môže znížiť riziko ťažkého priebehu ochorenia covid-19. Preparát juhokórejskej firmy Celltrion zatiaľ nie je schválený na užívanie v krajinách EÚ, podľa EMA ale prvé výsledky testovania naznačujú, že jeho nasadenie môže znížiť počet pacientov s koronavírusom, ktorí potrebujú hospitalizáciu.

Českí lekári: Ivermektín nepoužívame, tento overený liek je na KORONAVÍRUS oveľa účinnejší!

EMA dnes tiež zmiernila pravidlá pre skladovanie vakcín proti covidu-19 od firiem Pfizer / BioNTech. Novo sa budú môcť tieto vakcíny v časovom období dvoch týždňov prevážať a skladovať za teplôt od mínus 25 do mínus 15 stupňov Celzia, a bude teda stačiť ich umiestnenie v štandardných mraziacich zariadeniach. Doteraz sa vyžadovalo skladovania pri teplotách mínus 90 stupňov Celzia, čo znamenalo, že sa týmito vakcínami mohlo očkovať len vo veľkých centrách vybavených mrazničkami pre extrémne nízke teploty, napísala agentúra DPA.

ŠÚKL varuje pred nebezpečným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Monoklonálne protilátky

Liek regdanvimab označovaný tiež skratkou CT-P59 je podľa výrobcu zmesou monoklonálnych protilátok proti covidu-19. U pacientov, ktorým bol podaný, podľa testov znižuje riziko komplikácií a zhoršenia stavu, a pomáha tak predchádzať hospitalizáciám a nutnosti napojenia na kyslíkové prístroje.

"Výsledky nie sú však natoľko preukázateľné, aby sme v tejto chvíli mohli dospieť k spoľahlivému záveru ohľadne pozitívnych účinkov lieku," uviedla EMA vo svojom prehlásení. 

Vedci hlásia veľký úspech: Nová protilátka funguje proti všetkým obávaným mutáciám KORONAVÍRUSU

EMA v súčasnosti vyhodnocuje aj dáta týkajúce sa podobných protilátkových preparátov od firiem Eli Lilly a Regeneron. Aj tieto lieky fungujú na báze mokolonálnych protilátok, ktoré majú vírus zneškodniť tým, že ho napadnú na pevne definovanom cieli.

Viac o téme: VýskumLiekSkúmanieEMAKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu