Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalšie problémy AstraZenecy: Úrad v USA má pochybnosti, predložila firma zastarané dáta?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Hannibal Hanschke/Pool via AP)

WASHINGTON - Výsledky klinických testov vakcíny proti covidu-19 farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca v USA zrejme vychádza zo zastaraných dát, ktorá neposkytujú kompletné informácie o jej účinnosti. V utorok to oznámil americký Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID) s odvolaním sa na zistenia rady nezávislých expertov, ktorá dohliada na klinické testy liečiv. Vakcína by tak mohla čeliť v Spojených štátoch ďalšej prekážke na ceste ku schváleniu. Firma následne prisľúbila, že do 48 hodín poskytne úradom najnovšie analýzy a dáta.

Ženu (†55) zaočkovali proti KORONAVÍRUSU: Po pár dňoch dostala silné bolesti hlavy a zomrela

Spoločnosť AstraZeneca v pondelok oznámila výsledky dlho očakávanej rozsiahlej štúdie uskutočnenej v USA, Peru a Čile, podľa ktorej má jej vakcína vyvinutá v spolupráci s Oxfordskou univerzitou 79 percentnú účinnosť pri predchádzaní symptomatickému priebehu covidu-19. Údajne tiež zaberá na sto percent proti ťažkým či smrteľným formám covidu-19 a neprináša zvýšené riziko tvorby krvných zrazenín.

Nezávislá komisia, ktorá na priebeh testov v USA dohliada, však v utorok podľa NIAID "vyjadrila obavy, že AstraZeneca (do výsledku) zahrnula neaktuálne informácie z testov, ktoré mohli poskytnúť neúplný pohľad" na dáta týkajúce sa účinnosti. "Vyzývame spoločnosť (AstraZeneca), aby spolupracovala s odbornou komisiou na zhodnotení dát o účinnosti a zabezpečila tak, aby boli čo najrýchlejšie zverejnené čo najpresnejšie a najnovšie dáta o účinnosti (vakcíny)," uviedol vo vyjadrení NIAID.

Ďalšie problémy AstraZenecy: Úrad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Bob Edme))

Komisiu znepokojili niektoré dáta

Činnosť odborného panelu zastrešuje NIAID, ktorého šéfom je epidemiológ a hlavný zdravotnícky poradca prezidenta Joea Bidena Anthony Fauci. Ten v utorok vyhlásil, že vakcína spoločnosti AstraZeneca je pravdepodobne veľmi dobrá, ale že odbornú komisiu znepokojili niektoré dáta, ktoré výrobca zverejnil vo svojom tlačovom vyhlásení. Niektoré z nich totiž podľa neho boli zavádzajúce. Dodal tiež, že regulátor FDA bude vakcínu posudzovať nezávisle a nie čisto podľa údajov poskytnutých firmou.

AstraZeneca vo včerajšom vyjadrení uviedla, že dáta o účinnosti vakcíny zverejnené v pondelok vyvodzovala z údajov, ktoré zozbierala najneskôr 17. februára s tým, že sa z nich vyplývajúce závery zhodujú s celkovým vyznením klinických testov. Zaviazala sa okamžite začať spoluprácu s odbornou komisiou, ktorej do 48 hodín dodá najnovšie dáta a ich analýzu.

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Vakcínu sprevádzajú rôzne pochybnosti

USA vývoj vakcíny firmy AstraZeneca významne finančne podporili a rad expertov predpokladal, že by mohlo ísť o jednu z prvých a pomerne lacných vakcín, ktoré získajú povolenie na nasadenie v Spojených štátoch. Vakcínu však sprevádzajú už od začiatku testov rôzne pochybnosti, ktoré sa týkajú jej účinnosti, dávkovania či možných vedľajších účinkov.

AstraZeneca podľa médií takisto urobila niekoľko prešľapov pri komunikácii s americkými regulátormi, čím si u nich pošramotila povesť a kvôli čomu musela vlani na jeseň na sedem týždňov pozastaviť svoje klinické testy. Ich bedlivo očakávaný výsledok zverejnila v pondelok, po utorkovom oznámení NIAID by však jej snaha o schválenie očkovacej látky americkým liekovým regulačným úradom FDA mohla nabrať ďalšie meškanie, súdia tlačové agentúry.

Vakcína od firmy AstraZeneca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Andreea Alexandru)

Zverejnenie pochybností je veľmi nezvyčajné

Podľa analytika banky Citibank osloveného agentúrou AP je podobné verejné vyjadrenie pochybností o dátach veľkej farmaceutickej spoločnosti veľmi nezvyčajné a je znamením výrazných treníc medzi členmi odborného panelu a firmou AstraZeneca.

Mimoriadne nasadenie tejto vakcíny schválilo už vyše 70 štátov, niekoľko najmä európskych však na krátko prestalo látkou očkovať kvôli obavám z údajných vážnych vedľajších účinkov. Európska agentúra pre lieky (EMA) však oznámila, že látku považuje za bezpečnú, takže sa očkovanie v európskych krajinách znovu rozbehlo. Injekciu látky od spoločnosti AstraZeneca si následne nechal pichnúť rad politických lídrov v snahe posilniť dôveru voči vakcíne u verejnosti.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaUSAKoronavírusAstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu