Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Navaľného podporovatelia vyzývajú na hromadný protest: Chcú dosiahnuť 500-tisíc účastníkov

Protest v Rusku
Protest v Rusku (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Spojenci ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného v utorok vyzvali na nový hromadný protest v celej krajine, ktorým budú požadovať jeho prepustenie z väzenia. Informovala o tom agentúra AP.

Vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke Navaľného vyzvali Rusov, aby sa prihlásili na demonštráciu prostredníctvom interaktívnej mapy. Keď počet osôb ochotných zúčastniť sa na tomto proteste dosiahne pol milióna, stanovia dátum. Organizátori sľubujú, že manifestácia bude najväčšia, akú kedy Rusko videlo.

Štyridsaťštyriročný Navaľnyj, ktorý je najvýraznejším oponentom prezidenta Vladimira Putina, bol 17. januára uväznený po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Navaľnyj z nej obviňuje Kremeľ, ruské úrady obvinenie odmietli.

Navaľnyj sa ocitol vo väzbe v polovici januára - hneď po svojom návrate z liečenia v Nemecku. Následne mu súd vo februári zmenil pôvodne podmienečný trest väzenia vynesený v kauze Yves Rocher na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v cele predbežného zadržania a v domácom väzení, si bude musieť vo väzení odsedieť dva a pol roka.

Navaľného zatknutie vyvolalo v celom Rusku sériu protestov, ktoré vytiahli do ulíc desaťtisíce ľudí. Úrady zadržali asi 11.000 z nich, mnohí dostali pokutu alebo trest odňatia slobody v rozmedzí od sedem do 15 dní. Ruskí predstavitelia odmietli požiadavky USA a Európskej únie na oslobodenie Navaľného a zastavenie represií voči jeho podporovateľom, dodala AP.

Viac o téme: ProtestHromadnýRuskoAlexej NavaľnyjVýtva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu