Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Advokáti sa boja o Navaľného: VIDEO Jeho zdravotný stav sa mal mimoriadne zhoršiť

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Zdravotný stav väzneného ruského politika Alexeja Navaľného je "mimoriadne nepriaznivý". Uviedla to vo štvrtok po návšteve vo väznici jeho advokátka Oľga Michajlovová. Podľa portálu Meduza.io Navaľnyj podstúpil vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Lekári zatiaľ diagnózu neoznámili.

V rozhovore pre televíziu Dožď Michajlovová spresnila, že Navaľnyj "má silné bolesti chrbta i v pravej nohe". Predkolenie si necíti, noha je "prakticky nefunkčná, v hroznom stave". Dodala, že Navaľnyj pociťuje bolesti chrbta už štyri týždne, ale väzenskí úradníci mu nepovolili návštevu jeho lekára. Podľa advokátky by väzenské úrady by mali Navaľného previezť do Moskvy, aby mohol dostať lepšiu liečbu.

Uviedla, že jej mandant začal mať bolesti chrbta pred štyrmi týždňami. Už 23. marca Navaľného advokáti informovali, že zdravotný stav ich mandanta sa v nápravnom tábore prudko zhoršil - bolel ho chrbát a znecitlivela mu pravá noha. Poskytovanie lekárskej pomoci Navaľnému sa obmedzovalo na to, že mu boli predpísané dve tabletky ibuprofenu.

V súvislosti so svojím zdravotným stavom Navaľnyj prostredníctvom svojich advokátov napísal dve sťažnosti: v prvej uviedol, že má problém so zaseknutým nervom, pričom upozornil, že mu bola odoprená adekvátna lekárska starostlivosť. Požadoval, aby ho vo väzení vyšetril špecialista, ktorého pozval, a aby dostal potrebné lieky.

V druhej sťažnosti Navaľnyj poukázal na to, že na základe rozhodnutia justičných orgánov je evidovaný ako väzeň náchylný k úteku, preto ho dozorcovia vo väzení budia každú hodinu, "teda osemkrát za noc". Navaľnyj upozornil, že podľa zákona odsúdení majú mať zaručený "nepretržitý osemhodinový spánok", a žiadal, aby sa voči nemu prestalo "používať nezákonné mučenie". Na rozdiel od Navaľného a jeho právnikov Federálna služba pre výkon trestu (FSIN) pre Vladimirskú oblasť vo štvrtok oznámila, že Navaľného zdravotný stav bol "vyhodnotený ako stabilný, uspokojivý". Bližšie podrobnosti FSIN neuviedla.

Medzičasom výzvu so žiadosťou, aby Navaľnému vytvorili v nápravnom tábore "normálne životné podmienky", podpísalo viac ako 150 osobností ruského kultúrneho a verejného života. Svoju výzvu adresovali riaditeľovi FSIN Alexandrovi Kalašnikovovi, generálnemu prokurátorovi Igorovi Krasnovovi a ombudsmanke pre ľudské práva Taťjane Moskaľkovovej. Signatári výzvy súčasne žiadajú, aby mal Navaľnyj možnosť kontaktu so svojimi právnikmi, ako to umožňuje zákon.

Michajlovová na vysvetlenie uviedla, že vo štvrtok s kolegom Leonidom Volkovom čakali v aute pred areálom väzenského tábora IK-2 v Pokrove tri hodiny. Strážna služba im schôdzku s Navaľným neumožnila, lebo v IK-2 "je čas obeda". FSIN pre Vladimirskú oblasť v kauze odmietol zasiahnuť s vysvetlením, že povolenie návštev advokátov je v kompetencii riaditeľa IK-2.

Navaľnyj si vo väzení odpykáva trest vynesený v kauze Yves Rocher. Pôvodne bol v nej odsúdený na podmienečný trest, na podnet FSIN ho však súd v Moskve začiatkom februára zmenil na nepodmienečný. Vzhľadom na čas, ktorý už Navaľnyj strávil v cele predbežného zadržania a v domácom väzení, si bude musieť vo väzení odsedieť dva a pol roka.

Navaľnyj, najvýraznejší oponent prezidenta Vladimira Putina, bol vzatý do väzby 17. januára ihneď po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou typu novičok. Navaľného zadržanie a odsúdenie vyvolalo v celom Rusku sériu protestov. Bezpečnostné zložky zadržali asi 11.000 ich účastníkov, pričom mnohí z nich boli odsúdení na zaplatenie pokuty alebo tresty odňatia slobody v rozmedzí od sedem do 15 dní. Zásahy ruských bezpečnostných zložiek i justície voči Navaľnému i jeho podporovateľom vyvolali v zahraničí veľkú kritiku.

Viac o téme: VäzenieRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu