Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ruský opozičný líder Navaľnyj vo väzení trpí zdravotnými problémami, tvrdia jeho právnici

Alexej Navaľnyj
Alexej Navaľnyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA - Zdravotný stav ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného sa vo väzení zhoršuje. Oznámili to v stredu jeho právnici, ktorí požadujú okamžitý prístup k svojmu klientovi, píše agentúra AFP.

Navaľnyj sa podľa svojej právničky Oľgy Michajlovovej nedávno začal sťažovať na silné bolesti chrbta a tento týždeň mu znecitlivela noha. Štyridsaťštyriročného Navaľného síce vyšetril neurológ, ten mu však nevysvetlil príčinu jeho zdravotných problémov a predpísal mu len bežný ibuprofen, priblížila právnička. Podľa Michajlovovej jej vedenie väzenského zariadenia neumožnilo stretnúť sa s Navaľným. "Nevieme, kde sa Alexej Navaľnyj nachádza a prečo ho skrývajú pred jeho právnikmi," napísal na Facebooku Navaľného blízky spolupracovník Leonid Volkov. Podľa Marije Pevčich, ktorá vedie investigatívny tím v Navaľného nadácii FBK, je väznený politik v ohrození života.

"Myslíme si, že Navaľného život je v ohrození a vyžadujeme, aby bol jeho právnikom okamžite umožnený prístup k nemu," napísala Pevčich na Twitteri. Ruské úrady 12. marca oznámili, že Alexeja Navaľného previezli do nápravného tábora č. 2 (IK-2) v meste Pokrov vo Vladimirskej oblasti. Navaľnyj, ktorý je najvýraznejším oponentom prezidenta Vladimira Putina, bol 17. januára uväznený po návrate z Nemecka, kde sa päť mesiacov zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Vo februári mu zmenili pôvodne podmienečný trest väzenia vynesený v kauze údajnej sprenevery na nepodmienečný.

Vzhľadom na čas, ktorý už strávil v cele predbežného zadržania a v domácom väzení, si bude musieť vo väzení odsedieť dva a pol roka. Navaľného zatknutie vyvolalo v celom Rusku sériu protestov, ktoré vytiahli do ulíc desaťtisíce ľudí. Úrady zadržali asi 11.000 z nich, mnohí dostali pokutu alebo trest odňatia slobody v rozmedzí od sedem do 15 dní. Ruskí predstavitelia odmietli požiadavky USA a Európskej únie na oslobodenie Navaľného a zastavenie represií voči jeho podporovateľom.

Viac o téme: ZdravieVäzenieProblémyRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu