Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci varujú pred smrteľnejšou mutáciou: Môže vymazať pokrok v liečbe KORONAVÍRUSU!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Oded Balilty)

LONDÝN - Riziko smrti je pri nákaze tzv. britskou mutáciou koronavírusu o 55 percent vyššie ako u infekcií predtým rozšírenými variantmi vírusu SARS-CoV-2. Takýto odhad prezentuje tím vedcov z vysokej školy London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) v článku publikovanom v pondelok časopisom Nature. Podľa autorov môže vzostup mutácií, ako je tá označovaná kódom B.1.1.7, vymazať prínos pokroku v liečbe covidu-19, ktorý sa v uplynulom roku dosiahol.

V Bretónsku objavili nový variant KORONAVÍRUSU: Nemusí ho rozoznať ani PCR test

Čerstvé závery nadväzujú na inú britskú štúdiu publikovanú minulý týždeň, podľa ktorej sú mŕtvych o desiatky percent viac, keď sa ľudia nakazia mutáciou B.1.1.7 v porovnaní s rovnakým počtom pacientov s inými variantmi vírusu. Podľa skorších analýz sa pritom britská mutácia dokáže oproti tým predchádzajúcim aj výrazne rýchlejšie šíriť.

Svoje tvrdenie o vyššej úmrtnosti tím z LSHTM opiera o dáta z viac ako dvoch miliónoch prípadov nákazy a necelých 17.500 úmrtiach zaznamenaných v Anglicku od vlaňajšieho septembra do polovice tohto februára, kedy sa B.1.1.7 v oblasti rýchlo rozšíril. "Porovnávame iba úmrtnosť u ľudí žijúcich v rovnakej samosprávnej oblasti, ktorí boli testovaní v rovnaký deň, aby sme zohľadnili výkyvy v intenzite testovania a tlaku na nemocnice," vysvetľoval na twitteri postup jeden z autorov štúdie Nicholas Davies.

Hlavný záver je taký, že riziko úmrtia spojené s daným kmeňom vírusu SARS-CoV-2 by mohlo byť asi o 55 percent vyššie ako u "predtým existujúcich variantov". Autori dodávajú, že s 95-percentnou spoľahlivosťou je rozdiel v úmrtnosti v rozmedzí 39 až 72 percent.

Britská mutácia spôsobuje veľké škody

Mutácia B.1.1.7 je označovaná ako britská, lebo to boli britskí vedci, ktorí sa jej začali ako prví podrobnejšie venovať. Na prelome roku stála za rekordnými počtami novo nakazených aj zomrelých v Británii a rozšírila sa aj v ďalších európskych krajinách alebo v Spojených štátoch. Experti z LSHTM odhadli, že sa šíri o 43 až 90 percent rýchlejšie než predtým pozorované podoby koronavírusu.

Vedci varujú pred smrteľnejšou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

"V Anglicku B.1.1.7 spôsobil v uplynulých mesiacoch obrovské škody, s viac ako 42-tisíc úmrtiami spojenými s covidom-19 len za január a február. Napriek významným pokrokom v liečbe covidu-19 sme už teraz v roku 2021 zaznamenali viac úmrtí ako za prvých osem mesiacov pandémie v roku 2020. Náš výskum pomáha vysvetliť, prečo to tak je," uviedol špecialista na matematické modelovanie Davies. Britská mutácia koronavírusu prevláda aj na Slovensku.

Viac o téme: ŠtúdiaKoronavírusCovid-19Britská mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu