Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Potvrdené: Britská mutácia, ktorá trápi Slovensko, je pre TOTO vážnou hrozbou!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

LONDÝN/BRATISLAVA - Po nákaze vysoko nákazlivým variantom koronavírusu, ktorý sa prvýkrát objavil v Británii a následne sa rozšíril po celom svete, umiera o desiatky percent viac ľudí, než u doteraz prevládajúcich verzií vírusu. Podľa agentúry Reuters to vyplýva zo štúdie britských vedcov zverejnenej v stredu v odbornom časopise British Medical Journal.

V Taliansku objavili ďalšiu mutáciu KORONAVÍRUSU: Táto ešte v Európe nebola

Bádatelia porovnávali v Británii úmrtnosť ľudí nakazených novým variantom označovaným ako B.1.1.7 s úmrtnosťou pri ďalších verziach vírusu. Takzvaná britská mutácia spôsobila 227 úmrtí vo vzorke necelých 55-tisíc infikovaných osôb, z rovnako veľkého počtu nakazených inými variantmi zomrelo 141 ľudí.

"Keď to spojíme s jej schopnosťou rýchlo sa šíriť, robí to z B.1.1.7 hrozbu, ktorú je potrebné brať vážne," povedal k záveru výskumu jeho spoluautor Robert Challen.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

B.1.1.7 obsahuje vo svojom genetickom kóde 23 rôznych mutácií, čo je pomerne veľa. Vedci pritom už pôvodne došli k záveru, že sa kvôli niektorým zmenám lepšie šíri. Britské štúdie uvádzajú, že sa prenáša asi o 40 až 70 percent ľahšie, než predtým dominantné typy koronavírusu.

Takzvaný britský variant objavili vedci prvýkrát vlani v septembri, odvtedy sa rozšíril do viac ako stovky svetových krajín.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Na Slovensku v 90 percentách vzoriek

Britská mutácia nového koronavírusu bola potvrdená v 90 percentách z celkového počtu 2198 vyšetrených pozitívnych vzoriek. Informovala o tom v utorok hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Doplnila, že v rámci tretieho kola celoslovenského prieskumu rozšírenia britského variantu vírusu boli analyzované vzorky, ktoré vyšli ako RT-PCR pozitívne 3. marca.

„Pozitívne vzorky poskytlo 27 laboratórií a britský variant sa analyzoval v 16 štátnych aj neštátnych laboratóriách v SR,“ spresnila. V prvom kole prieskumu sa na vzorkách z 3. februára potvrdil tento variant v približne 74 percentách vyšetrených vzoriek. „Ďalšie kolo bolo realizované zo vzoriek z 15. februára 2021, kedy sa britský variant potvrdil v 72 percentách vyšetrených vzoriek,“ dodala.

Viac o téme: PandémiaVeľká BritániaKoronavírusCovid-19Britská mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu