Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO Záhadné okolnosti smrti prezidenta: Spochybňoval KORONAVÍRUS, dal naň otestovať kozu aj papáju

John Magufuli Zobraziť galériu (3)
John Magufuli (Zdroj: SITA/AP)

DARESALAM - Tanzánska vláda v stredu oznámila úmrtie prezidenta Johna Magufuliho. Na verejnosti sa neukázal od 27. februára a v tlači kolovali informácie o jeho možnej hospitalizácii. Podľa vládneho oznámenia zomrel na ochorenie srdca v Daresaleme. Predtým sa však začali množiť dohady, že ho skolil koronavírus, z ktorého sa sám vysmieval.

Hrozí ďalšia smrteľná PANDÉMIA: Hľadá sa "zviera X"! Vedci varujú pred novou nákazou

Magufuli patril k politikom, ktorí spochybňovali vážnosť covidu-19. Ako uvádzajú africké médiá, stredajšia správa ukončila mnohodenné špekulácie o tom, kde Magufuli je. Tanzánsky prezident nebol z politikov, ktorí by o sebe nedali tak dlho vedieť, pravidelne sa objavoval v televízii a komunikoval na sociálnych sieťach.

VIDEO Záhadné okolnosti smrti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jeho úmrtie ohlásila viceprezidentka Samia Suluhuová Hasanová, ktorá sa stane Magufuliho nástupkyňou. Krajinu povedie do roku 2025.

Vláda správy o prezidentovej chorobe popierala a premiér Kassim Majaliva občanom v utorok odporučil, aby šíriace sa informácie o prezidentovom úmrtí ignorovali.

John Magufuli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalfan Said)

Magufuli mal 61 rokov a tlač písala o tom, že sa nakazil koronavírusom a bol kvôli nemocničnej liečbe prevezený do Kene. Ďalšie správy potom hovorili o tom, že dostal infarkt a bol dopravený do Indie. Ešte v pondelok viceprezidentka občanov nabádala, aby povestiam neverili a zostali jednotní. 

John Magufuli si získať pozornosť tlačovou konferenciou, na ktorej oznámil, že dal tajne otestovať vzorky kozy, papáje, ovce či motorového oleja a väčšina vyšla pozitívne. Video sa okamžite stalo hitom sociálnych sietí. Prezident sa neskôr skepticky vyjadril aj k vakcínam proti covidu-19 a v boji s koronavírusom odporúčal modlitbu a bylinkové tonikum.

Viac o téme: PrezidentTanzániaJohn Magufuli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu