Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Bretónsku objavili nový variant KORONAVÍRUSU: Nemusí ho rozoznať ani PCR test

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Nový variant koronavírusu SARS-CoV-2 objavili vo francúzskom regióne Bretónsko. Oznámilo to v pondelok neskoro večer francúzske ministerstvo zdravotníctva. Prvotná analýza však nepreukázala, že by bol infekčnejší alebo spôsoboval vážnejšie zdravotné problémy než iné známe mutácie vírusu.

Desivá bilancia KORONAVÍRUSU v Európe: Vyše 900-tisíc obetí, tieto krajiny dopadli najhoršie!

Ministerstvo dodalo, že nový variant identifikovali medzi viacerými inými prípadmi, ktoré zaznamenali v nemocnici v bretónskej obci Lanion. Vo Francúzsku potvrdili už viac ako štyri milióny prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 90.000 súvisiacich úmrtí. Na území celej krajiny platí od 18.00 h do 6.00 h zákaz vychádzania s výnimkami ako chodenie do práce či venčenie psa.

Francúzsky premiér Jean Castex nedávno informoval, že epidemiologická situácia sa zhoršuje vo viacerých častiach krajiny, a to najmä vďaka rýchlemu prenosu tzv. britského variantu, ktorý tam predstavuje až do 60 percent všetkých prípadov nákazy. Celoštátny lockdown však premiér označil až za prípadnú poslednú možnosť na potlačenie nákazy, informoval v pondelok spravodajský portál The Connexion.

Vo viacerých častiach krajiny však nedávno zaviedli tzv. víkendové lockdowny platné od piatka 18.00 h do pondelka 6.00 h. Týka sa severofrancúzskeho mesta Dunkerque a okolitej oblasti, ako aj neďalekého severofrancúzskeho departmentu Pas-de-Calais (v oboch minimálne do 28. marca). V juhofrancúzskom regióne Alpes-Maritimes platil takýto lockdown do uplynulého víkendu.

V Bretónsku objavili nový
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky:Maarty)

Mutáciu KORONAVÍRUSU nerozoznal ani PCR test

Pozitívny výsledok po teste PCR sa doteraz považoval za spoľahlivý dôkaz koronavírusovej infekcie. Správy z Francúzska teraz spochybňujú tento fakt: Niekoľko pacientov zomrelo na Covid-19, aj keď mali na vírus negatívny test. Lekári už majú možné hypotézy.

Koronavírusový variant identifikovaný v Bretónsku nedá lekárom spávať: Jedna z mutácií sa nedá identifikovať klasickými testami PCR, vysvetlil bretónsky zdravotný úrad ARS. V nemocnici v západnom Francúzsku v Lannione zomrelo osem starších pacientov s „typickými príznakmi“ pľúcnej choroby Covid-19. Sedem z nich však malo negatívny PCR test. Pozitívny výsledok priniesli iba testy na protilátky. Zdravotnícke orgány sa rozhodli venovať tomuto variantu väčšiu pozornosť.

Jednou z hypotéz lekárov je, že vírus sa pohybuje rýchlejšie dýchacími cestami a dá sa detekovať iba v hlbších oblastiach. Úrad zdôraznil, že neexistujú žiadne náznaky väčšieho rizika infekcie z bretónskeho variantu.

 

 

 

 

 

Viac o téme: MutáciaFrancúzskoBretónskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu