Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Sýria tvrdí, že odrazila ďalší izraelský raketový útok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

DAMASK - Sýrska protivzdušná obrana zachytila v utorok neďaleko hlavného mesta Damask niekoľko rakiet a niektoré z nich zostrelila. Sýrska štátna agentúra SANA uviedla, že šlo o izraelský útok.

Ako informovala agentúra AFP, bezprostredne po incidente neboli zverejnené správy o zranených či materiálnych škodách. Reportéri AFP uviedli, že nad sýrskym hlavným mestom začuli výbuchy, ktoré podľa oficiálnych médií svedčili o reakcii sýrskej protivzdušnej obrany na útok.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii - v roku 2011 - Izrael opakovane útočí na ciele v Sýrii. Terčom týchto útokov sú často proiránske milície podporujúce v konflikte v Sýrii režim tamojšieho prezidenta Bašára Asada. Izrael chce týmto spôsobom potlačiť v Sýrii vojenský vplyv Iránu, ktorý vníma židovský štát ako svojho úhlavného nepriateľa.

Izrael sa k svojím útokom v Sýrii priznáva len veľmi ojedinele. Izraelská armáda však nedávno bez bližších podrobností uviedla, že vlani v Sýrii zasiahla okolo 50 cieľov. Koncom februára sa izraelské letecké útoky napr. zamerali na oblasť Sajjída Zajnab pri južnom okraji Damasku, kde sú dislokované iránske revolučné gardy a jednotky libanonského hnutia Hizballáh, informovalo v Británii sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Viac o téme: Raketový útokSýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu