Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kurdské sily ukončili operáciu v utečeneckom tábore al-Haul

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Petros Giannakouris)

BEJRÚT - Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) ukončili v piatok päťdňovú operáciu v tábore al-Haul na severovýchode Sýrie, v ktorom sa nachádzajú i rodinní príslušníci militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), informovala agentúra AFP.

Operácia mala za cieľ zastaviť prejavy násilia, ktoré sa v tábore vyskytovali už niekoľko mesiacov. SDF podľa svojich vyjadrení zatkli 125 extrémistov vrátane osôb obvinených z desiatok zločinov spáchaných v tábore al-Haul za posledné mesiace. Na operácii spolupracovali SDF, sýrske kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) a miestna polícia a podporila ju aj medzinárodná koalícia, ktorá v Sýrii bojuje proti Islamskému štátu.

Al-Haul je najväčší Kurdmi spravovaný utečenecký tábor v Sýrii a žije v ňom takmer 62.000 ľudí. Viac ako 80 percent jeho obyvateľov tvoria ženy a deti. V súčasnosti tam žijú aj tisíce stúpencov teroristickej organizácie Islamský štát. Kurdské demokratické sily uvádzajú, že od začiatku tohto roka v tábore zaznamenala takmer 47 vrážd.

Viac o téme: TáborSýriaKurdiAl-Haul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu