Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruské ľudskoprávne skupiny zverejnili správu o údajných pochybeniach v Sýrii

Konflikt v Sýrii
Konflikt v Sýrii (Zdroj: SITA/Syrian Civil Defense White Helmets via AP, File)

MOSKVA - Ruské ľudskoprávne skupiny v piatok zverejnili správu, ktorá zaznamenáva údajné vojnové zločiny a porušenia medzinárodného práva počas 10 rokov trvajúceho vojnového konfliktu v Sýrii. Informovala o tom agentúra AP.

Cieľom správy podľa jej autorov bolo doplniť v Rusku "informačnú medzeru" o konflikte v Sýrii. Mnohí ruskí občania podľa autorov netušia o rozsahu porušovania ľudských práv a vojnových zločinov v Sýrii, hoci je Rusko do konfliktu zapojené od roku 2015. Moskva poskytuje podporu vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Aktivisti z viacerých skupín uskutočnili rozhovory s viac ako 150 sýrskymi utečencami v Libanone, Jordánsku, Turecku, viacerých európskych krajinách a v Rusku.

Skupiny analyzovali prípady svojvoľného zadržiavania, vynútených zmiznutí, mučenia, popráv bez náležitého a spravodlivého súdneho procesu, použitia zakázaných zbraní proti civilistom, vyhladovania, sexuálneho násilia a ďalších činov. Sýrske vládne sily spoločne s Ruskom - alebo s podporou ruského letectva - podľa správy útočili na ciele, ktoré "neboli v zhode s vojenskými cieľmi". Ruská armáda útoky voči sýrskym civilistom odmieta, píše AP.

Viac o téme: SprávaPochybeniaRuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu