Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bulharsko odhalilo výrobu falšovaných peňazí na univerzite v miliónovej hodnote

Na univerzite v Bulharsku objavili falošné bankovky
Na univerzite v Bulharsku objavili falošné bankovky (Zdroj: SITA/AP Photo/ Bulgarian Prosecutor's office)

SOFIA - Bulharské úrady odhalili v priestoroch univerzity v hlavnom meste Sofia výrobu falošných eurových a dolárových bankoviek v miliónovej hodnote, oznámili v utorok polícia a prokuratúra. Informovala o tom agentúra AFP.

Falošné bankovky v celkovej hodnote 3,6 milióna eur a štyri milióny dolárov zaistili pri operácii, ktorá sa uskutočnila v spolupráci s americkou tajnou službou, uviedol pred novinármi šéf bulharského generálneho riaditeľstva pre boj s organizovanou trestnou činnosťou Ľubomir Janev.

Zadržaní boli 49-ročný zamestnanec tlačiarenského centra a 54-ročná žena. Dvojica doposiaľ nebola trestaná a bola pravdepodobne súčasťou rozsiahlejšej siete, ktorá falšované peniaze pašovala na Ukrajinu a do Európy. Bankovky falšovali po pracovnom čase a počas víkendov, vysvetľoval Janev a dodal, že počiatočné vyšetrovanie ukázalo, že mali "relatívne dobrú" kvalitu.

"Nedisponujeme žiadnymi dôkazmi, že by univerzita o tejto činnosti vedela," povedal policajný riaditeľ Georgi Chadžiev. Názov inštitúcie nie je známy.  Podľa bulharského generálneho prokurátora Ivana Geševa by mohlo ísť o najvyššiu sumu, aká kedy bola v krajine v súvislosti s falošnými bankovkami zadržaná. 

Viac o téme: PeniazeVýrobaUniverzitaFalšovanéBulharsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu