Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Bulharské parlamentné voľby: Strana GERB získala podľa čiastočných výsledkov 24,2 percenta hlasov

Voľby v Bulharsku Zobraziť galériu (3)
Voľby v Bulharsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

SOFIA - Stredopravá strana GERB (Občania za európsky rozvoj Bulharska) bulharského premiéra Bojka Borisova získala v nedeľňajších parlamentných voľbách 24,2 percenta hlasov. Vyplýva to z čiastočných oficiálnych výsledkov po zrátaní 42,5 percenta hlasov, o ktorých v pondelok informovala tamojšia ústredná volebná komisia.

Na druhom mieste so ziskom 19 percent hlasov skončila nová protisystémová strana populárneho speváka a televízneho moderátora Slavia Trifonova ITN (Je aj taký národ), píše agentúra Reuters. Ďalšia v poradí skončila opozičná Bulharská socialistická strana (BSP) so 14,9 percenta hlasov. Politické zoskupenie troch strán s názvom Demokratické Bulharsko (DB) - jedna zo strán, ktoré boli za vlaňajšími masívnymi protikorupčnými protestmi v krajine s cieľom dosiahnuť odstúpenie Borisova, získala 11 percent hlasov.

Voľby v Bulharsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

Etnická turecká strana Hnutie za práva a slobody (MRF) získala 8,7 percenta hlasov a súčasný koaličný partner strany GERB - nacionalistická strana používajúca označenie Vnútorná macedónska revolučná organizácia (VMRO) so ziskom 3,6 percenta sa podľa predbežných výsledkov tesne nedostala do parlamentu. Borisov v reakcii na exit polly navrhol zostavenie vlády odborníkov zloženej z viacerých politických strán. Konečné oficiálne výsledky sa očakávajú vo štvrtok.

Voľby v Bulharsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Visar Kryeziu)

Viac o téme: VoľbyVýsledkyStranaBulharskoBojko BorisovParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu