Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Maďarsko a Srbsko nákupom východných vakcín chráni životy ľudí

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (Zdroj: TASR/AP/Andreea Alexandru)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko i Srbsko nákupom vakcín z Ruska a Číny chránia životy Maďarov a Srbov, povedal v utorok v Belehrade maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so svojím srbským rezortným partnerom Nikolom Selakovičom.

Podľa agentúry MTI Szijjártó zdôraznil, že ak by Belehrad a Budapešť nenakupovali očkovacie látky z Východu, riskovali by životy svojich vlastných občanov. Dodal, že vlády Maďarska a Srbska odmietli záležitosť vakcíny vnímať ideologicky.

Srbsko patrí ku krajinám, ktoré očkujú proti novému typu koronavírusu rýchlejším tempom. V tomto balkánskom štáte so siedmimi miliónmi obyvateľov podali už takmer 1,5 milióna dávok vakcíny - väčšinu ľudí zaočkovali čínskou vakcínou od firmy Sinopharm. Očkuje sa však aj ruskou vakcínou Sputnik V.

Szijjártó 22. januára v Moskve oznámil, že Maďarsko nakúpi z Ruska dva milióny dávok očkovacej látky Sputnik V; očkovať ňou začali 12. februára. Z Číny objednalo Maďarsko päť miliónov dávok očkovacej látky spoločnosti Sinopharm, ktorú začali podávať 24. februára.

Selakovič podčiarkol mimoriadne dobré dvojstranné vzťahy s Maďarskom a pripomenul, že tento rok sa bude konať už šieste spoločné srbsko-maďarské rokovanie vlád, na ktorom budú hovoriť o strategickom partnerstve. Ministri hovorili aj o spoločnom projekte modernizácie železničných tratí medzi Belehradom a Budapešťou či trate Segedín-Subotica-Baja.

Viac o téme: OčkovanieVakcínyMaďarskoSrbskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu