Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kritická situácia s britským variantom: Táto európska krajina začína mesačný lockdown

Záber z Tallinnu Zobraziť galériu (2)
Záber z Tallinnu (Zdroj: Getty Images)

TALLINN - V Estónsku sa začne od štvrtka 11. marca mesačný lockdown. Bude to pokus o zastavenie šírenia britského variantu koronavírusu. V pondelok neskoro večer to oznámila estónska premiérka Kaja Kallasová, ktorú citovala tlačová agentúra DPA.

Toto je jeden z najdôležitejších spôsobov šírenia KORONAVÍRUSU: Tipy, ako sa účinne chrániť!

Vyučovanie na školách sa takmer úplne zmení na dištančné vzdelávanie, zatvoria sa reštaurácie, kaviarne a maloobchodné predajne - výnimku budú mať iba obchody ponúkajúce nevyhnutný tovar. Podľa nových pravidiel bude zakázané aj športovanie vo vnútorných zariadeniach.

"Situácia s ochorením COVID-19 je v Estónsku extrémne kritická. Musí sa to riešiť rýchlo. Rozhodli sme sa čo najviac zatvoriť krajinu," uviedla Kallasová v televíznom príhovore. "To všetko sa deje v mene zníženia kontaktov medzi ľuďmi a prerušenia reťaze nákazy," dodala.

Nové obmedzenia súvisia s rýchlym šírením britského variantu koronavírus. Podľa Kallasovej tento variant najnovšie zistili v 98 percentách všetkých analyzovaných vzoriek. Krajina s 1,9 milióna obyvateľov má v súčasnosti jeden z najvyšších počtov infikovaných v Európe, uviedlo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Od 23. februára zaznamenáva každý deň vyše 1000 nových prípadov infekcie koronavírusom. Vláda v Tallinne v reakcii na nárast nakazených už predtým sprísnila obmedzenia, ktoré boli dlho voľnejšie než v susednej Litve a Lotyšsku.

Estónsko zaznamenalo od začiatku pandémie celkovo vyše 76.000 prípadov nákazy koronavírusom a 667 súvisiacich úmrtí. Britský variant koronavírusu sa pokladá za nákazlivejší než pôvodný patogén. Premiérka povedala, že podľa jej informácií sa v Estónsku šíri viac, než sa predpokladalo. Kallasová išla v piatok 5. marca preventívne do karantény, pretože bola v kontakte s osobou infikovanou koronavírusom.

Viac o téme: EstónskoKoronavírusLockdownBritský variantKaja Kallasová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu