Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Svet má nového lídra v očkovaní! Táto krajina predbehla Izrael a ide všetkým príkladom

Očkovanie v Čile prebieha rýchlo
Očkovanie v Čile prebieha rýchlo (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

SANTIAGO - Čile predbehlo Izrael v rýchlosti očkovania proti ochoreniu COVID-19 a za uplynulých sedem dní sa stalo krajinou s najvyšším počtom podaných dávok vakcín v prepočte na 100 obyvateľov na svete. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Kritická situácia s britským variantom: Táto európska krajina začína mesačný lockdown

"Dnes máme nový dôvod, prečo byť hrdými: Čile sa umiestnilo na prvom mieste v rámci celosvetového rebríčka dávok podaných vakcín pripadajúcich na 100 obyvateľov," uviedla v utorok na Twitteri vláda tejto juhoamerickej krajiny po tom, ako tento údaj zverejnil odborný online portál Our World in Data.

Podľa týchto údajov pripadlo v Čile za posledných sedem dní denne v priemere 1,08 podanej dávky očkovacej látky na 100 obyvateľov, zatiaľ čo v Izraeli to bolo len 1,03 dávky. V Čile s 18 miliónmi obyvateľov dostalo od decembra, keď krajina s očkovacou kampaňou začala, prinajmenšom prvú dávku vakcíny už 4.176.094 ľudí, a teda vyše 21 percent populácie.

Čile spoločne s Mexikom a Kostarikou začali očkovať svojich obyvateľov ako vôbec prvé spomedzi latinskoamerických krajín. Čile rokovalo o nákupe vakcín dostatočne skoro. Vďaka tomu sa mu dosiaľ podarilo zabezpečiť si celkovo 35 miliónov dávok očkovacích látok, z ktorých doteraz do krajiny dorazilo už približne desať miliónov. Väčšina z nich sú vakcíny od čínskej firmy Sinovac.

Napriek rýchlosti vakcinačnej kampane však v Čile stále pribúdajú pomerne vysoké počty nakazených. Viacero posledných dní po sebe zaznamenala táto krajina denne viac ako 5000 nových prípadov infekcie, uvádza DPA.

Viac o téme: OčkovaniePandémiaČileIzraelKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu