Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Predseda Európskej rady skritizoval Britániu: Tá obvinenia, že zablokovala vývoz vakcín, odmieta

Predseda Európskej rady Charles Michel
Predseda Európskej rady Charles Michel (Zdroj: SITA/John Thys, Pool via AP)

BRUSEL - Británia v utorok rázne odmietla tvrdenia predsedu Európskej rady Charlesa Michela, že Londýn "zakázal vývoz vakcín". Informovala o tom agentúra DPA.

"Britská vláda nezablokovala vývoz ani jednej covidovej vakcíny. Akékoľvek vyjadrenia o zákaze vývozu vakcín alebo obmedzeniach sú celkom nepravdivé," uviedol v reakcii hovorca britskej vlády. "Táto pandémia je globálnou výzvou a medzinárodná spolupráca v oblasti vývoja vakcín je aj naďalej neoddeliteľnou súčasťou našej reakcie na ňu," dodal hovorca.

Šéf Európskej rady v príspevku zverejnenom na portáli consilium.europa.eu obhajoval mechanizmus na kontrolu vývozu vakcín, ktorý EÚ v určitých prípadoch umožňuje zablokovať dodávky smerujúce mimo tento blok. "Fakty neklamú. Británia a Spojené štáty úplne zakázali vývoz vakcín a ich zložiek vyrobených na ich území. Európska únia, región, ktorý má v oblasti vakcín najväčšie výrobné kapacity na svete, jednoducho len zaviedol systém kontroly vývoz dávok vyrobených na jeho území," napísal Michel.

"Taktiež som šokovaný, keď počujem, ak niekto obviňuje EÚ z očkovacieho nacionalizmu," dodal predseda Európskej rady. Pripomenul, že napríklad väčšina vakcín dovezených do Izraela pochádza z Belgicka. Spomínaný mechanizmus EÚ využilo minulý týždeň ako prvé Taliansko. Rím zablokoval vývoz 250.000 dávok vakcíny spoločnosti AstraZeneca z Talianska do Austrálie. Talianska vláda tento krok zdôvodnila nedostatkom vakcín v EÚ a tým, že epidemiologická situácia je v Austrálii omnoho lepšia ako v Európe.

Británia si predvolala veľvyslanca EÚ

Spojené kráľovstvo si v stredu predvolalo veľvyslanca EÚ Joaoa Valeho de Almeidu, aby vysvetlil utorňajšie vyjadrenia EÚ o údajnom zákaze vývozu vakcín zo strany Británie, informovala agentúra AP.

Británia tieto tvrdenia následne rázne odmietla. "Britská vláda nezablokovala vývoz ani jednej covidovej vakcíny. Akékoľvek vyjadrenia o zákaze vývozu vakcín alebo obmedzeniach sú celkom nepravdivé," uviedol v reakcii hovorca britskej vlády. Joao Vale de Almeida pozvanie na konzultácie do Londýna odmietol, píše na svojej webovej stránke denník Express.

Viac o téme: OčkovanieVakcínyVeľká BritániaKoronavírusCharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu