Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Oddnes platia v Maďarsku sprísnené opatrenia: Infikovalo sa už takmer milión ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Od pondelka platia v Maďarsku sprísnené opatrenia v boji proti šíreniu nového druhu koronavírusu, ktoré v záujme potlačenia tretej vlny pandémie prijala vláda s platnosťou do 22. marca tak, aby na Veľkú noc bolo možné karanténne opatrenia zmierniť.

Otvorené môžu byť iba potraviny, lekárne, čerpacie stanice, drogérie, predajne tabaku či obchody s potrebami pre hospodársku činnosť, poľnohospodárstvo, lesníctvo a zvieratá a tržnice. Zatvorené sú všetky jednotky poskytujúce služby s výnimkou súkromnej zdravotnej, sociálnej, finančnej a poštovej služby a autoservisov. Materské školy a základné školy neotvoria do 7. apríla, keď sa končia jarné prázdniny. Jasle zostávajú otvorené. Stredné a vysoké školy naďalej fungujú v dištančnom režime.

Naďalej platí zákaz nočného vychádzania v čase od 20.00 do 05.00 h. Výnimka z neho platí iba v prípade cesty do práce a z nej. Povinnosť nosenia rúšok platí v obývaných oblastiach aj na uliciach a verejných priestranstvách. Ľudia sú povinní dodržiavať medzi sebou bezpečnú najmenej poldruhametrovú vzdialenosť. Vláda navrhla zaviesť prácu z domu všade, kde je to možné. V štátnej správe môžu zamestnanci pracovať doma, ak pracovníci nespolupracujú na protiepidemiologickej ochrane.

Exteriérové športy sú povolené, pokiaľ sa dodržuje poldruhametrová vzdialenosť medzi športovcami. Registrovaní športovci môžu trénovať, avšak zápasy sa môžu konať len bez divákov. Parky, botanické záhrady a lesy zostávajú otvorené.

Koronavírus v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

Sprísnený je prechod štátnych hraníc, ale tranzitná doprava obmedzená nie je. Mzdovú podporu a daňové úľavy rozšíri vláda pre sektory, ktoré musia byť zatvorené, píše sa na stránke operačného štábu koronavirus.gov.hu. Do nedele bolo zaočkovaných v Maďarsku proti ochoreniu COVID-19 vyše 980.000 ľudí. V nedeľu zaregistrovali za posledný deň 6201 nových prípadov nákazy a 108 úmrtí súvisiacich s covidom.

Pribudlo 2696 nakazených a 115 úmrtí

Za posledný deň potvrdili v Maďarsku nákazu novým druhom koronavírusu 2696 ľuďom a v súvislosti s ochorením COVID-19 pribudlo v tomto čase 115 úmrtí. Vyplýva to z údajov zverejnených v pondelok operačným štábom na webovej stránke koronavirus.gov.hu, podľa ktorých počet hospitalizovaných stúpol na 7924, pričom 806 pacientov je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

KORONAVÍRUS Oddnes platia v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 468.713 infikovaných a 15.988 obetí na životoch. Aktuálne je nakazených 115.981 osôb. V pondelok dopoludnia bolo v Maďarsku zaočkovaných už milión ľudí.

V týchto dňoch očkujú obvodní lekári takmer 400.000 registrovaných starších ľudí vakcínami spoločností Sinopharm a Moderna, v nemocničných očkovacích miestach zas podávajú vakcíny výrobcu Pfizer/BioNTech. Očkovanie látkou spoločnosti AstraZeneca bude pokračovať v druhej polovici tohto týždňa.

Viac o téme: PandémiaŠtatistikyMaďarskoBudapešťKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu