Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tibetský duchovný vodca dalajláma dostal prvú dávku vakcíny proti novému KORONAVÍRUSU

Vakcínu proti koronavírusu dostal tibetský duchovný vodca dalajláma
Vakcínu proti koronavírusu dostal tibetský duchovný vodca dalajláma (Zdroj: SITA/Office of the his holiness the Dalai Lama via AP)

DHARMŠÁLA - Tibetský duchovný vodca dalajláma dostal v sobotu prvú dávku vakcíny proti novému koronavírusu v nemocnici v severoindickom meste Dharmšála. Informovala o tom agentúra AP.

Po podaní vakcíny vyzval 85-ročný dalajláma ľudí, aby boli odvážni a dali sa tiež zaočkovať. "Táto vakcína je veľmi nápomocná a dokáže zabrániť niektorým závažným problémom," povedal. Dalajláma bol po dobu 30 minút po zaočkovaní podrobený pozorovaniu, priblížil pre novinárov lekár z miestnej nemocnice. Očkovaciu látku proti koronavírusu dostali i ďalší obyvatelia dalajlámovej rezidencie. Všetkých 11 osôb vrátane dalajlámu dostalo vakcínu Covishield, ktorú vyvinula Oxfordská univerzita v spolupráci s firmou AstraZeneca a vyrobil ju indický sérologický ústav.

Duchovný a politický vodca tibetského ľudu, 14. dalajláma Tändzin Gjamccho, utiekol do Indie z Tibetu po neúspešnom povstaní proti čínskej nadvláde v roku 1959. Odvtedy žije v meste Dharmšála v severoindickom zväzovom štáte Himáčalpradéš.

Zatiaľ čo pre Tibeťanov je dalajláma vodcom, symbolom a absolútnou autoritou, pre Peking je separatistom vnášajúcim do Číny nestabilitu. Dalajláma však tvrdenie, že je separatista, odmieta,- a tvrdí, že chce iba väčšiu autonómiu pre Tibet a ochranu budhistickej kultúry v regióne. Jeho predstava skutočnej autonómie je pritom len o rešpektovaní národnostných, náboženských a ľudských práv, pričom ako duchovný vodca tibetského ľudu už viackrát zopakoval, že nežiada nezávislosť Tibetu od Číny.

India potvrdila viac ako 11 miliónov prípadov nákazy koronavírusom a vyše 157.000 súvisiacich úmrtí. V Indii, kde evidujú druhý najvyšší počet infikovaných po Spojených štátoch, sa očkovacia kampaň spustila v januári. Ako prvých zaočkujú zdravotníkov a pracovníkov v prvých líniách. Začiatkom marca očkovaciu stratégiu rozšírili aj na starších ľudí a osoby s rizikovými ochoreniami.

Viac o téme: OčkovanieDalajlámaTibetIndiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu