Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Situácia sa zhoršuje: V Indii a Pakistane prudko stúpol počet infikovaných KORONAVÍRUSOM

Koronavírus v Indii
Koronavírus v Indii (Zdroj: SITA/AP Photo/Rajanish Kakade)

NAÍ DILLÍ - India a Pakistan vo štvrtok nahlásili prudký nárast počtu infikovaných novým koronavírusom, pričom najviac zasiahnuté sú najbohatšie štáty oboch krajín, informovala agentúra Reuters.

Podľa indických úradov nárast infekcií spôsobili tlačenice v hromadnej doprave, znovuotvorenie prevádzok a neochota ľudí nosiť rúška. Pakistan za najnovším vývojom vidí taktiež prítomnosť britského variantu koronavírusu. Pred britskou mutáciou varoval na Twitteri aj pakistanský minister Asad Umar: "Nový kmeň sa šíri rýchlejšie a je smrteľnejší." V snahe spomaliť a obmedziť šírenie koronavírusu indický štát Pandžáb, z ktorého pochádza väčšina nových prípadov, predĺžil nočný zákaz vychádzania v deviatich okresoch. V Naí Dillí zas vláda oznámila, že budú občanov očkovať rýchlejšie, v pláne je aplikovať 125.000 dávok vakcín denne. Doteraz denne dokázali zaočkovať približne 40.000 ľudí.

V Gudžaráte, domovskom štáte predsedu vlády Naréndru Módího, úrady nariadili zatvorenie škôl najmenej do 10. apríla. Vysoký denný nárast hlási štát Maharáštra, kde za posledných 24 hodín stúpol počet infikovaných z 23.179 na 35.871. Celkový počet prípadov v Indii presiahol 11,5 milióna, čo je najviac po Spojených štátoch a Brazílii. Pakistan za uplynulých 24 hodín zaznamenal denný nárast počtu infikovaných o 3495, čo je najviac od decembra minulého roka. Celkový počet prípadov tam presiahol 615.000.

Nové prípady sa za posledné dva týždne viac ako zdvojnásobili v priemyselných mestách štátu Maharáštra, ako sú Puné, Aurangábád, Násik a Nágpur, v ktorých sa nachádzajú automobilové, farmaceutické a textilné továrne. Vláda v Maharáštre preto požiadala výrobné závody, aby pracovali s čo najmenším počtom ľudí. Štát Urísa požiadal spoločnosť AstraZeneca o dodávku ďalších 2,5 milióna dávok vakcíny Covishield, ktorá je najčastejšie používanou očkovacou látkou v Indii.

Viac o téme: NárastIndiaPakistanKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu