Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Britský streetartový umelec Banksy potvrdil, že je autorom diela na múre bývalej väznice

Banksy potvrdil, že je autorom diela na múre bývalej väznice
Banksy potvrdil, že je autorom diela na múre bývalej väznice (Zdroj: SITA/Steve Parsons / PA cez AP)

LONDÝN - Britský streetartový umelec Banksy vo videu na sociálnej sieti Instagram potvrdil, že je autorom nového diela na múre bývalej väznice v anglickom meste Reading. Hovorca tamojšieho starostu vo štvrtok uviedol, že Banksy chcel týmto spôsobom podporiť kampaň za premenu niekdajšieho väzenia na umelecké centrum. Informovala o tom agentúra AP.

Dielo namaľované na múre väznice z červených tehál zobrazuje muža, ktorý sa snaží utiecť pomocou zviazaných plachiet, na ktorých konci visí písací stroj. Dielo podľa BBC pripomína slávneho spisovateľa Oscara Wildea, ktorého v tomto väzené zadržiavali v 90. rokoch 19. storočia dva roky za nemravnosť po tom, čo na verejnosť prenikla jeho aféra s lordom Alfredom Douglasom.

Väznicu zatvorili v roku 2013 a britské ministerstvo obrany, ktoré je jej vlastníkom, má o jej ďalšom osude rozhodnúť v polovici marca. Mestská rada v Readingu podporuje myšlienku, aby sa toto miesto premenilo na centrum umenia a kultúry.

Anonymný umelec s prezývkou Banksy, o ktorom je známe, že pochádza z Bristolu a do Londýna prišiel v 90. rokoch 20. storočia, sa stal známym na celom svete prostredníctvom svojich spoločensky kritických graffiti.

Viac o téme: VäznicaBritániaBanksyStreetartový umelec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu