Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dielo od Banksyho na múre bývalej väznice v Británii ktosi zámerne poškodil

Banksyho dielo na múre bývalej väznice
Banksyho dielo na múre bývalej väznice (Zdroj: SITA/Steve Parsons / PA cez AP)

READING - Umelecké dielo od britského pouličného umelca Banksyho niekto poškodil zhruba dva týždne po tom, čo sa objavilo na múre bývalej väznice v anglickom meste Reading. V utorok o tom informovala agentúra DPA.

Dielo namaľované na múre väznice z červených tehál zobrazuje muža, ktorý sa snaží utiecť pomocou zviazaných plachiet, na ktorých konci visí písací stroj. Maľba sa na budove väzenia objavila začiatkom marca a Banksy následne vo videu na sociálnej sieti Instagram potvrdil svoje autorstvo. Pouličná maľba podľa britskej stanice BBC pripomína slávneho spisovateľa Oscara Wildea, ktorého v tomto väzení zadržiavali v 90. rokoch 19. storočia dva roky za nemravnosť po tom, čo na verejnosť prenikla jeho aféra s lordom Alfredom Douglasom.

Skupina Save Reading Gaol (Zachráňme väzenie Reading) v utorok na Twitteri napísala, že toto dielo bolo "zámerne poškodené". Zároveň zverejnila fotografiu, na ktorej je vidieť, že písaný stroj bol zamaľovaný červenou farbou a pod ním bol nasprejovaný nápis "team Robbo". Podľa britského denníka The Guardian ide o odkaz na zosnulého britského graffiti umelca pod menom King Robbo, ktorý s Banksym viedol dlhoročný spor.

Väznicu v Readingu zatvorili v roku 2013 a britské ministerstvo obrany, ktoré je jej vlastníkom, má o jej ďalšom osude rozhodnúť v polovici marca. Mestská rada v Readingu podporuje myšlienku, aby sa toto miesto premenilo na centrum umenia a kultúry. Podľa tamojšieho starostu chcel Banksy svojím gestom vyjadriť podporu iniciatíve meste.

Viac o téme: PoškodenieVäznicaDieloVeľká BritániaBanksy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu