Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

KORONAVÍRUS Český Senát neschválil pandemický zákon: Vláda žiada predĺženie núdzového stavu

Český premiér Andrej Babiš
Český premiér Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

PARAHA - Český Senát vrátil v stredu do Poslaneckej snemovne návrh takzvaného pandémického zákona. Dôvodom je, že protiepidemické opatrenia by podľa pôvodného znenia návrhu zostali v platnosti aj po konci pandemickej pohotovosti. Česká vláda zároveň požiada poslancov o predĺženie núdzového stavu do konca marca. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz.

Senátori žiadajú, aby opatrenia platili len počas pandemickej pohotovosti. So zmenou súhlasil aj minister zdravotníctva Jan Blatný. Český premiér Andrej Babiš však návrh zákona považuje za nedostatočný, pretože vláde neumožní obmedziť pohyb a zhromažďovanie osôb. Táto legislatívna norma má nahradiť núdzový stav, ktorý sa mal skončiť v piatok. Český minister vnútra Jan Hamáček však pre iDNES.cz uviedol, že vláda požiada Poslaneckú snemovňu, aby zrušila uznesenie o konci núdzového stavu a aby predĺžila jeho platnosť do konca marca.

Snemovňa spomínaný návrh zákona schválila 18. februára. Za hlasovalo 132 poslancov zo všetkých strán okrem tých z SPD. Proti boli aj nezávislí poslanci a komunisti, časť členov KSČM sa hlasovania zdržala. Očakáva sa, že o upravenom znení zákona bude snemovňa rokovať na mimoriadnom zasadnutí v piatok, približuje iDNES.cz

Zákon umožní ministerstvu zdravotníctva či hygienickým staniciam uzatvárať obchody, služby, rôzne prevádzky, ale aj voľnočasové aktivity aj verejné a súkromné akcie. Česká vláda momentálne na večernom rokovaní diskutuje o výraznom sprísnení protiepidemických opatrení. Očakáva sa, že výsledky rokovania predstaví na tlačovej konferencii v noci na štvrtok.

Viac o téme: VládaČeskoPredĺženieNúdzový stavSenátKoronavírusPandemický zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu