Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Lekári v Grécku protestovali proti skľučujúcim podmienkam v nemocniciach

Počet prípadov v Grécku rapídne stúpol
Počet prípadov v Grécku rapídne stúpol (Zdroj: SITA/AP Photo/Thanassis Stavrakis)

ATÉNY - Pre "skľučujúce" podmienky v gréckych nemocniciach bojujúcich v prvej línii proti koronavírusovej pandémii vstúpili tamojší lekári v utorok do jednodňového štrajku a desiatky z nich vyjadrili svoju nespokojnosť na protestoch v hlavnom meste Atény. Informovala o tom agentúra Reuters.

S takmer 6300 úmrtiami spojenými s ochorením COVID-19 Grécko zatiaľ zvláda pandémiu lepšie ako väčšina Európy. Krajine sa podarilo predísť kolapsu zdravotníctva, ktoré sa navyše muselo roky vyrovnávať s následkami finančnej krízy, píše Reuters.

Jednotky intenzívnej starostlivosti v štátnych nemocniciach sú však momentálne obsadené na 80 percent a lekári preto žiadajú, aby vláda vytvorila nové oddelenia pre pacientov s koronavírusom. Okrem toho vyzývajú vládu, aby posilnila personálne stavy zdravotníkov a využívala zdroje zo súkromného sektora.

"Za negatívne dopady na zdravotný stav obyvateľov bude výlučne zodpovedná vláda, a to aj napriek jej úsiliu preniesť túto zodpovednosť na lekárov a ďalších zdravotníckych pracovníkov. Vážne riziko hrozí kriticky chorým pacientom s koronavírusom i kriticky chorým pacientom s inými chorobami," uviedla vo vyhlásení odborová organizácia nemocníc OENGE. Tá popísala situáciu v nemocniciach ako "skľučujúcu".

Grécko minulý týždeň rozšírilo lockdown na ďalšie oblasti s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusu a Zatvorené zostali reštaurácie, školy či obchody s iným než nevyhnutným tovarom. V utorok úrady hlásili 880 nových prípadov ochorenia COVID-19 a 24 súvisiacich úmrtí. Od začiatku pandémie zaznamenali v Grécku 179.802 prípadov nákazy a 6297 úmrtí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu