Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Podľa Merkelovej Nemecko prežíva tretiu vlnu pandémie

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: TASR/Francois Lenoir, Pool Photo via AP)

BERLÍN - Nemecko sa už nachádza v tretej vlne koronavírusovej pandémie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová to mala povedať na stretnutí s členmi vládnucej Kresťanskodemokratickej únie (CDU). S odvolaním sa na dva nemenované zdroje prítomné na tomto stretnutí o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

"Teraz sme v tretej vlne. Nemôžeme si dovoliť vzostupy a pády," povedala vraj Merkelová poslancom CDU. Kancelárka tiež varovala, že každé zmiernenie lockdownu, ktorý bol zavedený koncom minulého roka a aktuálne platí do 7. marca, bude treba vykonať opatrne a postupne, aby sa predišlo nutnosti opätovného zavádzania lockdownu v prípade, že počty infikovaných začnú znova pribúdať.

Podľa Merkelovej by dostupnejšie rýchlotesty na koronavírus a zvýšenie testovacej kapacity mohli spôsobiť, že návrat k normálu bude trvalejší. Ako pripomína agentúra Reuters, zatvorenie reštaurácií, barov, obchodov v nákupných centrách či voľnočasových zariadení a zavedenie kontrol na hraniciach s Rakúskom a Českou republikou, v ktorých sa potvrdili ohniská šírenia infekčnejších variantov vírusu, pomohlo Nemecku znížiť denné počty infikovaných.

Pomalé tempo očkovania a riziko vzniku veľkých ohnísk rýchlejšie sa šíriacich variantov, ktorých prítomnosť sa už v Nemecku zistila, by však mohli zmiernenie obmedzení skomplikovať.

Viac o téme: PandémiaNemeckoAngela MerkelováKoronavírusTretia vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu