Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Nová nádej: Koniec nepríjemným testom na KORONAVÍRUS? Revolučná metóda prichádza z Poľska!

Andrzej Duda Zobraziť galériu (3)
Andrzej Duda (Zdroj: Twitter/ Kancelaria Prezydenta)

VARŠAVA - Za "pýchu celej Poľskej republiky" označil prezident Andrzej Duda prototyp zariadenia, ktoré je schopné rozpoznať v dychu človeka, či sa nakazil koronavírusom. Poľský prístroj funguje podľa hlavy štátu podobne ako testery, ktorými dopravní policajti kontrolujú, či vodiči nie sú pod vplyvom alkoholu. Ale najprv ho čakajú testy a schvaľovanie, takže ešte nie je dostupný.

Úmrtia po očkovaní proti KORONAVÍRUSU vo svete: Obavy z bezpečnosti vakcín? Jasná reakcia

"Fúknete do otvoru a doslova po pár sekundách sa na displeji objaví výsledok. To skutočne robí dojem," vyhlásil Duda podľa agentúry PAP po tom, čo si prístroj osobne vyskúšal - s negatívnym výsledkom. Prezident ale upozornil, že prístroj ešte nie je schválený, a tak všetky výsledky sú "neoficiálne".

VIDEO Nová nádej: Koniec
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/ Kancelaria Prezydenta)

Dúfa, že zariadenie pomôže uchrániť mnoho ľudí pred nákazou a uľahčí život celej spoločnosti. "Verím, že po skúškach, ktoré sa čoskoro začnú, bude môcť začať hromadná výroba zariadení, ktoré preslávia firmu po celom svete. Pretože je to niečo, čo ešte doteraz - nakoľko je mi známe - nikto nestvoril. Je to skutočná revolúcia," zdôraznil Duda pri štvrtkovej návšteve sídla spoločnosti v obci Zaczernie na juhu krajiny. Firma ML System tu až doteraz vyrábala hlavne fotovoltaické panely.

Agentúra PAP sa nezmienila, že by sa pri testovaní vo firemnom laboratóriu počas prezidentovej návštevy vyskytol prípad odhalenia nákazy.

Ďalšie testy majú podľa šéfa firmy predovšetkým preveriť citlivosť a spoľahlivosť prístroja. Sám prezident však už teraz nešetril slovami chvály, vrátane výrazov "inovatívny" a "geniálny" - a to aj vzhľadom na doterajšie metódy zisťovania nákazy.

Viac o téme: PoľskoKoronavírusCovid-19Detektor dychu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu