Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nový test na KORONAVÍRUS: VIDEO Koniec nepríjemným výterom? Tento pôsob vás prekvapí!

Išli by ste si zakričať? Zobraziť galériu (2)
Išli by ste si zakričať? (Zdroj: YouTube/Arirang News)

AMSTERDAM - Holandský vynálezca prišiel s novou metódou testovania na koronavírus. Namiesto nepríjemného výteru z nosa a úst stačí, keď testovaní zakričia alebo zaspievajú. Poslúži na to vzduchotesná kabína, v ktorej častice zhromažďuje priemyselná čistička vzduchu. Projekt má zabezpečiť jednoduchšie a rýchlejšie testovanie.

KORONAškandál v Británii: Z obehu sťahujú státisíce domácich testov, obavy z kontaminácie

"Ak máte koronavírus a ste infekčný a kričíte a jačíte, šírite desiatky tisíc koronavírusových čiastočiek," uviedol podľa Reuters autor metódy Peter van Wees. Zariadenie skúšal v blízkosti jedného z oficiálnych testovacích centier na okraji Amsterdamu na práve otestovaných záujemcoch.

Nový test na KORONAVÍRUS:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube/Arirang News)

"Zakričať si je vždy skvelé, teda keď vás nikto nepočuje," okomentovala metódu dvadsaťpäťročná Soraya Assoudová. Na test si zašla kvôli chystanému výletu do Španielska, ku ktorému je nutný jeho negatívny výsledok.

Vírus vo van Weesovom zariadení podľa veľkosti identifikuje špeciálny merač, celý proces trvá zhruba tri minúty. Užitočné by to mohlo byť na miestach s veľkým počtom ľudí ako sú koncerty, letiská, školy či kancelárie.

Holandsko preveruje rad testovacích stratégií a rýchlu a funkčnú metódu by uvítalo, uviedol hovorca Holandského národného inštitútu verejného zdravia (RIVM). Úrady však podľa neho zatiaľ nemôžu odhadnúť, nakoľko je zariadenie úspešné pri odhaľovaní nakazených jedincov, pretože o ňom nemajú dostatok informácií. 

Viac o téme: Test Covid-19Koroanvírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu