Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Demonštranti v Mjanmarsku šiesty deň protestovali proti vojenskému prevratu

Protesty v Mjanmarsku pokračujú Zobraziť galériu (3)
Protesty v Mjanmarsku pokračujú (Zdroj: SITA/AP Photo)

RANGÚN - V uliciach mjanmarských miest pokračovali vo štvrtok už šiesty deň po sebe protesty proti minulotýždňovému vojenskému prevratu, informovala agentúra AFP.

Demonštranti sa opäť zhromaždili v hlavnom meste Nepjito aj v najväčšom meste Rangún. "Nechoďte do kancelárie," skandovala skupina demonštrantov pred centrálnou bankou v Rangúne, čím vyzývala štátnych zamestnancov a ľudí v iných odvetviach, aby prácu bojkotovali. Zhromaždenia sa konali aj v mestách Dawej a Mandalaj, kde demonštranti niesli transparenty s nápismi "Obnovte našu demokraciu!" a "Odsudzujeme vojenský prevrat".

Protesty v Mjanmarsku pokračujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil, že USA uvalia sankcie na mjanmarských generálov, ktorí stáli za minulotýždňovým vojenským prevratom v tejto ázijskej krajine. Mjanmarská armáda sa podľa šéfa Bieleho domu musí vzdať politickej moci, ktorú si uzurpovala počas prevratu. Mjanmarská armáda v utorok vykonala raziu v Rangúne v sídle Národnej ligy za demokraciu (NLD) zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij, ktoré zároveň zdemolovala.

Protesty v Mjanmarsku pokračujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Stalo sa tak po tom, ako v mjanmarských mestách už štvrtý deň po sebe prebehli demonštrácie proti uchopeniu moci armádou. Polícia demonštrantov rozháňala vodnými delami, gumenými projektilmi a slzotvorným plynom. K prevratu v Mjanmarsku došlo 1. februára, teda v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb. Armáda vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády. Puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov. Vo voľbách drvivo zvíťazila NLD vedená laureátkou Nobelovej ceny mieru a de facto premiérkou Su Ťij.

Viac o téme: ProtestArmádaPrevratMocMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu