Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Situácia v Mjanmarsku je stále napätá: Armáda zatkla ďalších členov bývalej vlády

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

RANGÚN - Armáda v Mjanmarsku zatkla ďalších najmenej šiestich členov zvrhnutej vlády líderky Aun Schan Su Ťij vrátane jedného z jej blízkych poradcov, informovala vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na spravodajský portál The Irrawaddy.

Vysokopostavených politikov zadržali v stredu večer po tom, ako členovia strany Národná liga za demokraciu (NLD) otvorene podporili protesty. Tie v krajine prebiehajú už šiesty deň a sú namierené proti prevratu z 1. februára. Armáda vtedy zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády vrátane Su Ťij a vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav.

Su Ťij sa údajne nachádza v domácom väzení, píše DPA. Od prevratu sa však na verejnosti neobjavila. Armáda puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách. V tých drvivo zvíťazila NLD vedená laureátkou Nobelovej ceny mieru a de facto premiérkou Aun Schan Su Ťij. Protesty v Mjanmarsku pokračovali i vo štvrtok. Demonštranti sa opäť zhromaždili v hlavnom meste Nepjito aj v najväčšom meste Rangún.

Protesty v Mjanmarsku pokračujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

"Nechoďte do kancelárie," skandovala skupina demonštrantov pred centrálnou bankou v Rangúne, čím vyzývala štátnych zamestnancov a ľudí v iných odvetviach, aby prácu bojkotovali. Zhromaždenia sa konali aj v mestách Dawej a Mandalaj, kde demonštranti niesli transparenty s nápismi "Obnovte našu demokraciu!" a "Odsudzujeme vojenský prevrat".

Armáda hrozí opatreniami

Hlavný veliteľ mjanmarskej armády nariadil vo štvrtok demonštrujúcim, aby sa vrátili do práce, inak budú čeliť "účinným opatreniam". Informovala o tom agentúra AFP. Ľudia protestujú v uliciach mjanmarských miest už šiesty deň po sebe protestujú proti minulotýždňovému vojenskému prevratu. Súčasťou rozsiahlych demonštrácií sú aj celoštátne štrajky štátnych zamestnancov.

Veliteľ armády, generál Min Aun Hlain, ktorý po puči prevzal moc nad krajinou, vo štvrtok večer naznačil, že mu dochádza trpezlivosť, komentuje AFP. "Z dôvodu podnecovania zo strany bezohľadných osôb si niektorí štátni zamestnanci neplnia svoje povinnosti," uviedol Hlain vo vyhlásení. "Vykonáme účinné opatrenia," dodal.

Protesty v Mjanmarsku pokračujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Mjanmarská armáda v utorok vykonala raziu v Rangúne v sídle Národnej ligy za demokraciu (NLD) zosadenej a zadržiavanej líderky Aun Schan Su Ťij, ktoré zároveň zdemolovala. Následne vo štvrtok zadržala ďalších najmenej šiestich členov zvrhnutej vlády vrátane jedného z jej blízkych poradcov.

K prevratu v Mjanmarsku došlo 1. februára, teda v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb. Armáda vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády. Puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov. Vo voľbách drvivo zvíťazila NLD vedená laureátkou Nobelovej ceny mieru a de facto premiérkou Su Ťij.

Viac o téme: ArmádaZatýkanieMjanmarskoRangúnČlenovia vlády
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu