Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spojené štáty uvalia sankcie na mjanmarských generálov

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil, že USA uvalia sankcie na mjanmarských generálov, ktorí stáli za minulotýždňovým vojenským prevratom v tejto ázijskej krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

"Dnes opäť vyzývam barmskú armádu, aby okamžite prepustila zadržaných demokratických politických lídrov a aktivistov vrátane Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina," uviedol Biden, pričom použil názov Barma, ktorým sa Mjanmarsko oficiálne označovalo do roku 1989. Mjanmarská armáda sa podľa šéfa Bieleho domu musí vzdať politickej moci, ktorú si uzurpovala počas prevratu. Americká vláda podľa Bidena zablokuje mjanmarským generálom prístup ku vkladom v USA v celkovej výške viac ako miliardy dolárov. Zároveň avizoval, že ďalšie súvisiace sankcie oznámi ešte v priebehu tohto týždňa, informovala televízna stanica CNN.

"Schválil som nové výkonne nariadenie, ktoré nám umožňuje okamžite uvaliť sankcie na armádnych predstaviteľov zodpovedných za puč, na ich obchodné záujmy i blízku rodinu," uviedol Biden. Mjanmarská armáda v utorok vykonala raziu v Rangúne v sídle Národnej ligy za demokraciu (NLD) zosadenej líderky Su Ťij, ktoré zároveň zdemolovala. Stal sa tak po tom, ako v mjanmarských mestách už štvrtý deň po sebe prebehli demonštrácie proti uchopeniu moci armádou. Polícia demonštrantov rozháňala vodnými delami, gumenými projektilmi a slzotvorným plynom.

K prevratu v Mjanmarsku došlo 1. februára, teda v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb. Armáda vyhlásila rok trvajúci výnimočný stav a zadržala popredných predstaviteľov civilnej vlády. Puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov. Vo voľbách drvivo zvíťazila NLD vedená laureátkou Nobelovej ceny za mier a de facto premiérkou Su Ťij.

Viac o téme: SankcieGeneráliMjanmarskoSpojené štátyJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu