Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rada OSN pre ľudské práva odsúdila vojenský prevrat v Mjanmarsku

Tisíce ľudí pokračujú v demonštráciách proti vojenskému prevratu v Mjanmarsku
Tisíce ľudí pokračujú v demonštráciách proti vojenskému prevratu v Mjanmarsku (Zdroj: TASR/AP)

ŽENEVA - Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) v piatok vyzvala mjanmarskú armádu na okamžité "okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých svojvoľne zadržaných" osôb vrátane de facto premiérky Aun Schan Su Ťij. Členovia rady sa zhodli na tom, že v Mjanmarsku treba obnoviť civilnú vládu zosadenú počas minulotýždňového vojenského prevratu, informovala agentúra AFP.

Štyridsaťsedemčlenná Rada prijala príslušnú rezolúciu bez na mimoriadnom zasadnutí venovanému udalostiam po puči v Mjanmarsku, ktoré sa uskutočnilo na žiadosť EÚ a Británie. Čína a Rusko, ktoré podporujú mjanmarskú armádu, sa od prijatého vyhlásenia dištancovali, rovnako ako Bolívia, Venezuela a Filipíny. Peking a Moskva už len samotné zvolanie mimoriadneho zasadnutia rady odsúdili ako zasahovanie do vnútorných záležitostí Mjanmarska.

Väčšina členov UNHRC však k prevratu v tejto ázijskej armáde zaujala kritický postoj. Zároveň odsúdila hromadné zatýkanie odporcov armády a násilné potláčanie protestov proti pučistom, ktoré v Mjanmarsku prebiehajú už týždeň. Veľvyslanec Mjanmarska pri OSN Myint Thu na piatkovom zasadnutí vojenský prevrat obhajoval. Poznamenal, že jeho krajina sa "teší na to, kedy sa jej dostane väčšieho porozumenia... a konštruktívnej spolupráce zo strany medzinárodného spoločenstva".

Mjanmarská armáda ohlásila 1. februára uchopenie moci v krajine a zároveň aj výnimočný stav, ktorý má trvať jeden rok. Moc v krajine prevzal hlavný veliteľ armády Min Aun Hlain, ktorý len pár hodín na to oznámil nové zloženie vlády. Armáda puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej sprevádzali novembrové parlamentné voľby, v ktorých drvivo zvíťazila strana Národná liga za demokraciu (NLD) vedená laureátkou Nobelovej ceny za mier Su Ťij.

Armáda zároveň tesne po prevzatí moci zadržala Su Ťij, prezidenta Win Mjina, a ďalších predstaviteľov NLD. Celkovo podľa OSN armáda zadržala viac ako 350 ľudí, vrátane aktivistov, novinárov, študentov či budhistických mníchov, píše AFP.

Viac o téme: MjanmarskoŽenevaRada OSNVojenský prevrat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu