Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Veľká dilema v Nemecku: Môže mať vodič na tvári okrem rúška aj TOTO? Hrozí pokuta!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Rúška a slnečné okuliare za volantom, to je otázka, ktorá teraz trápi vodičov v Sasku. Táto nemecká spolková krajina kvôli koronavírusu zaviedla povinné rúška, ak vo vozidle cestujú ľudia z rôznych domácností. Saský minister vnútra Roland Woller upozornil, že vodič v takomto prípade už nemôže mať slnečné okuliare a ani čiapku, pretože dopravné predpisy nariaďujú, že šoférova tvár musí byť rozoznateľná.

Kuriózna záchrana: VIDEO Polícia v Berlíne vyháňala deti zo zamrznutého jazera vrtuľníkom

Bulvárny denník Bild, ktorý je najpredávanejším denníkom v Nemecku, následne vydal článok s palcovými titulkami, že Sasko ako prvá nemecká krajina zakázalo vodičom slnečné okuliare. Rozptýliť nejasnosti sa teraz pokúsil šéf saskej krajinskej polície Horst Kretzschmar, podľa ktorého sú okuliare aj čiapka s rúškami povolené, ale vodič nesmie spáchať dopravný priestupok.

Slnečné okuliare mnohí vodiči považujú za nevyhnutnosť predovšetkým v zime, kedy je slnko nižšie na oblohe, čo častejšie vedie k oslneniu. Podľa dopravných predpisov, na ktoré sa Woller odvolal, ale hrozí 60 eur pokuta, ak vodičova tvár nebude rozoznateľná. "Nasadenie čiapky, inej pokrývky hlavy alebo slnečných okuliarov povedie k nerozpoznateľnosti. To nie je dovolené," povedal Woller o možnosti nosiť k rúškam za volantom ešte ďalšie doplnky.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Ak si rúško vodič, ktorý vezie človeka z inej domácnosti, nenasadí, vystavuje sa pokute 100 eur. Rovnaký trest hrozí aj spolujazdcom. Povinné rúška, keď autom idú ľudia, ktorí spolu nežijú, zaviedlo Sasko od tohto týždňa.

Zahalený vodič nesmie spáchať dopravný priestupok

Prísny výklad obmedzenia, ku ktorému sa priklonil Woller, vyvolal v Sasku vášnivé debaty na sociálnych sieťach. Stredom pozornosti sa stal aj v nemeckých médiách, pre ktoré sa saský problém stal vítanou témou k oživeniu spravodajstva o pandémii.

V reakcii na kritické ohlasy sa následne ozval tamojší policajný šéf Kretzschmar, aby spor objasnil. "Slnečné okuliare môžete nosiť. Môžete mať aj klobúk. Toto všetko môžete nosiť spoločne s rúškom," povedal. Zároveň upozornil, že existuje jedna výnimka, kedy to možné nie je. Vodič s nasadeným rúškom a so slnečnými okuliarmi či čiapkou nesmie spáchať dopravný priestupok, pri ktorom ho radar vyfotografuje.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Pokiaľ takto maskovaného vodiča zastavia policajti, problémy kvôli zahalenej tvári podľa Kretzschmara mať nebude, pretože hliadka si jeho identitu zistí na mieste. Stanica MDR sa venovala aj prípadu, kedy zahaleného vodiča radar po priestupku vyfotografuje, ale tvár rozoznateľná zo snímky nebude. Vtedy zodpovednosť pripadne na majiteľa vozidla.

Viac o téme: VodičKoronavírusSasko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu