Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalšiemu prezidentovi hrozí impeachment: Tentokrát je to Volodymyr Zelenskyj

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP/Sergey Dolzhenko)

KYJEV - Poslanecký klub strany Opozičná platforma - Za život chce iniciovať ústavnú žalobu voči ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý svojím výnosom najmenej na päť rokov zastavil vysielanie troch televíznych kanálov - NewsOne, 112 Ukrajina a Zik, spájaných s jedným z lídrov Opozičnej platformy Viktorom Medvedčukom. Vysielanie týchto televízii je teraz k dispozícii iba na videoportáli YouTube.

Medvedčuk má blízko k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Spomínané tri stanice vlani na jeseň informovali o ich stretnutí, na ktorom sa diskutovalo o možnosti obnovenia vzťahov medzi Ukrajinou a Ruskom a o zrušení sankcií. V reakcii na to začali ukrajinské úrady preverovať dianie v týchto televíziách. Následne konštatovali, že sú aktívne a často aj otvorene využívané ako nástroj ruskej propagandy na Ukrajine.

Poslanec Opozičnej platformy Vadym Rabinovyč podľa agentúry Interfax kritizoval rozhodnutie ukrajinskej vlády a uviedol, že "dnes, prvýkrát v celej histórii samostatnej Ukrajiny, boli naraz vypnuté tri popredné televízne kanály". Ďalej uviedol, že "v blízkej budúcnosti" sa uskutoční mimoriadny zjazd opozičnej formácie, ktorý rozhodne o ďalších krokoch. Cieľom je začať konanie o odvolaní Zelenského z funkcie prezidenta, lebo "sa vysmieva voličom, celej krajine".

Kandidát na ukrajinského prezidenta
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Politickí analytici sa domnievajú, že zbavenie Zelenského prezidentskej funkcie prostredníctvom impeachmentu momentálne nie je reálne. Zelenskyj v utorok svojím výnosom uviedol do platnosti rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO), ktorá odporučila zablokovať vysielanie troch televíznych kanálov spájaných s Viktorom Medvedčukom.

Sankcie, ktoré zahŕňajú aj zmrazenie majetku, sa vzťahujú aj na majiteľa televíznych staníc Tarasa Kozaka, poslanca ukrajinského parlamentu za stranu Opozičná platforma - Za život. Zelenského poradca Mychajlo Podoľak považuje rozhodnutie o sankciách za "absolútne transparentné a motivované". Predstavitelia samotných televízií ho však vnímajú ako politickú pomstu a Ukrajinský zväz novinárov za útok na slobodu prejavu.

Viac o téme: UkrajinaKyjevImpeachmentVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu