Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Požiar v opatrovateľskom domove na Ukrajine: Polícia už zadržala štyroch ľudí

Dym stúpa z horiaceho súkromného domova pre seniorov v ukrajinskom meste Charkov
Dym stúpa z horiaceho súkromného domova pre seniorov v ukrajinskom meste Charkov (Zdroj: TASR/Emergency Situation Ministry via AP)

CHARKOV - Ukrajinská polícia zadržala v piatok štyri osoby v spojitosti s požiarom v opatrovateľskom domove vo východoukrajinskom meste Charkov, ktorý si vyžiadal 15 obetí a niekoľko zranených. Informovala o tom agentúra AFP.

Generálna prokurátorka Iryna Venediktovová na Facebooku informovala, že zadržaní boli majiteľ budovy, nájomca a jeho manželka, ktorá bola riaditeľkou opatrovateľského domova, ako aj správca domova. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý miesto nešťastia navštívil v piatok ráno, vyhlásil na sobotu deň štátneho smútku za obete požiaru.

Požiar vypukol vo štvrtok na druhom poschodí domu sociálnych služieb v meste Charkov, ktorý bol zriadený nelegálne, približuje AFP. Z horiacej budovy sa záchranárom podarilo zachrániť deväť osôb, päť z nich však skončilo v nemocnici.

Vyšetrovatelia v súčasnosti preverujú tri možné príčiny nešťastia - mohlo podľa nich ísť o podpaľačstvo, príčinou požiaru však mohol byť aj skrat či zlé zaobchádzanie s elektrickými zariadeniami. Smrteľné požiare nie sú na Ukrajine ojedinelým javom, pripomína AFP. Pri požiari v budove strednej odbornej školy v ukrajinskom prístavnom meste Odesa v decembri 2019 zomrelo 16 ľudí a 30 sa zranilo. Polícia neskôr zatkla riaditeľa školy na základe obvinení z trestného činu nedbanlivosti.

K tragédii sa na Twitteri vyjadril aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: "Som hlboko zarmútený správou o veľkej tragédii v opatrovateľskom dome v Charkove, kde pri požiari prišlo o život 15 ľudí." Minister vyjadril hlbokú sústrasť "rodinám, ktoré stratili svojich milovaných, a celému ukrajinskému národu".

Viac o téme: PožiarUkrajinaCharkovDomov pre seniorov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu