Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Firma Novartis pomôže Pfizeru a BioNTechu s napĺňaním ampuliek vakcín

Vakcína proti koronavírusu
Vakcína proti koronavírusu (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

ZURICH - Švajčiarsky farmaceutický gigant Novartis v piatok oznámil, že s konzorciom Pfizer/BioNTech podpísal dohodu o pomoci pri výrobe ich vakcíny proti novému koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

Oznámenie prišlo iba pár dní po tom, ako francúzsky farmaceutický výrobca Sanofi ponúkol spoločnostiam Pfizer a BioNtech pomoc pri napĺňaní a balení ampuliek s ich vakcínou proti koronavírusu. Spoločnosť Novartis vo svojom vyhlásení uviedla, že dávky vakcíny od firmy Pfizer-BioNTech bude vyrábať vo svojich špecializovaných závodoch vo švajčiarskom meste Stein Am Rhein.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Na základe dohody budú jej pracovníci vakcínu vyvinutú BioNTech-om "pomocou technológie mRNA (mediátorové RNA) plniť do ampuliek, a to v sterilných podmienkach, ktoré vylučujú prítomnosť mikroorganizmov". Ampulky naplnené vakcínou následne odošlú "späť spoločnosti BioNTech na účely distribúcie zákazníkom po celom svete", uviedla spoločnosť. Novartis počíta so zahájením výroby v druhom štvrťroku, pričom prvé dodávky hotových výrobkov sa očakávajú v treťom štvrťroku. Farmaceutický gigant zároveň očakáva, že toto bude prvá z "množstva takýchto dohôd", keďže v súčasnosti "vedie pokročilé diskusie aj s ďalšími spoločnosťami".

Viac o téme: VakcínaAmpulkyKoronavírusPfizerBioNTech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu