Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

KORONAVÍRUS Pandémia vlani znížila počet žiadostí o azyl aj nelegálnych prekročení hraníc EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Pandémia koronavírusu mala v roku 2020 citeľný vplyv na migračné trendy v Európe. Uviedla to v piatok Európska komisia (EK).

Za prvých desať mesiacov minulého roka bolo v EÚ podaných 390.000 žiadostí o azyl, čo predstavuje medziročný pokles o 33 percent. Na konci októbra 2020 bolo 786.000 nevybavených žiadostí o azyl, čo je o 15 percent menej ako na konci roku 2019. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 bol zaznamenaný aj desaťpercentný pokles počtu nelegálnych prechodov hraníc členských krajín EÚ - do konca októbra 2020 ich bolo 114.300. Ide o najnižšiu úroveň za posledných šesť rokov.

Zatiaľ čo v krajinách "prvej línie" v oblasti východného Stredomoria došlo k výraznému poklesu nelegálnych prekročení hraníc (19.300 prípadov, pokles o 74 percent), najmä z Turecka do Grécka, iná situácia bola v centrálnom Stredomorí. Nápor na Taliansko a Maltu sa v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 zvýšil o 154 percent, keď bolo zachytených viac ako 34.100 nelegálnych migrantov. Mierne sa v uvedenom období zvýšila aj migrácia do Španielska, najmä na Kanárske ostrovy, v porovnaní s rokom 2019 išlo o 46-percentný nárast  (okolo 35.800 migrantov).


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Podľa správy EK mnoho nových vlaňajších migrantov prišlo z krajín, ktoré trpia skôr hospodárskymi problémami ako vojnovým konfliktom. Eurokomisárka pre vnútorné veci Ylva Johanssonová v tejto súvislosti uviedla, že nízky počet migrantov neznamená menšiu záťaž pre európsky azylový systém. Teraz je podľa nej "vhodný čas dohodnúť sa na spravodlivej, efektívnej a odolnej" azylovej politike a na spôsobe, ako spoločne prevziať zodpovednosť za migrantov a azylantov.

Viac o téme: HraniceAzylPandémiaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu