Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Európska agentúra pre lieky očakáva žiadosť o schválenie vakcíny Johnson & Johnson

Vakcína od Johnson & Johnson
Vakcína od Johnson & Johnson (Zdroj: SITA/Cheryl Gerber/Johnson & Johnson via AP)

AMSTERDAM - Európska agentúra pre lieky (EMA) očakáva, že ju americká spoločnosť Johnson & Johnson už "čoskoro" požiada o schválenie jej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. V piatok to vyhlásila riaditeľka tohto regulačného úradu EÚ Emer Cookeová, ktorého cituje agentúra AFP.

"Práve sme sa dopočuli o sľubných výsledkoch vakcíny od spoločnosti Janssen a dúfame, že nám budú čoskoro predložené," uviedla Cookeová na tlačovej konferencii, odkazujúc na Janssen-Cilag, dcérsku spoločnosť Johnson & Johnson v Európe. Správa prichádza krátko po tom, ako EMA v piatok podmienečne schválila na použitie v EÚ vakcínu od farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca pre dospelých od 18 rokov. Generálny riaditeľ tejto farmaceutickej spoločnosti Pascal Soriot toto rozhodnutie privítal.

Nemecká komisia pre očkovania však ešte vo štvrtok dospela k odlišnému záveru, a odporučila nepodať očkovaciu látku od firmy AstraZeneca osobám starším ako 65 rokov. Táto komisia v reakcii na piatkové schválenie vakcíny regulačným úradom EÚ uviedla, že svoje odporúčanie nezmení. Nemecký Stály výbor pre očkovanie (STIKO) zopakoval, že dôvodom je nedostatok dát týkajúcich sa starších zaočkovaných ľudí.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Vzhľadom na momentálne dostupné údaje sa vakcína proti COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca odporúča iba pre ľudí vo veku od 18 do 64 rokov. Dôvodom je, že v súčasnosti nie sú k dispozícii dostatočné údaje o účinnosti tejto látky u osôb starších ako 65 rokov," uviedol.  AstraZeneca sa už vo štvrtok voči odporúčaniu ohradila, pričom jej hovorca uviedol, že najnovšie údaje z klinických skúšok vakcíny vyvinutej spoločne s Oxfordskou univerzitou "podporujú (jej) účinnosť vo vekovej skupine nad 65 rokov".

Viac o téme: OčkovanieVakcínaLiekyKoronavírusJohnson & Johnson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu