Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Ďalšie varovanie z Nemecka: Na obzore je temný mrak vážneho nebezpečenstva

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BERLÍN - Ľudia v Nemecku sa musia podľa tamojšej vlády pripraviť na rýchle rozšírenie vysoko nákazlivých mutácií koronavírusu. Hovorca kabinetu Steffen Seibert v pondelok situáciu prirovnal k "temnému mraku". Podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) bolo v krajine doteraz zachytených 70 výskytov mutácií, ktoré boli prvýkrát odhalené v Británii a v Juhoafrickej republike.

BMI ako rozhodujúci faktor pri očkovaní na KORONAVÍRUS: Týka sa to vyše milióna Slovákov! Toto môže byť problém

"Máme na obzore temný mrak veľmi vážneho nebezpečenstva," vyhlásil Seibert. Uvoľňovanie protiepidemických obmedzení sa tak vzďaľuje a hromadné očkovanie sa stále viac stáva pretekmi s časom, napísala agentúra DPA.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Vládu znepokojuje predovšetkým "britská" mutácia B.1.1.7. Šéf kancelárstva Helge Braun v nedeľňajšej diskusnej relácii televízie ARD povedal, že táto mutácia aj v Nemecku "prevezme vedenie". "Teraz sme vo veľmi ťažkej situácii," poznamenal Braun.

Seibert v pondelok konštatoval, že počty prípadov infekcie a pacientov s covidom-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti klesajú; za posledný deň dostal RKI od úradov hlásenia o 6729 nových prípadoch.

Steffen Seibert
Zobraziť galériu (5)
Steffen Seibert  (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Sohn, pool)

"To sú pre nás všetkých v tejto druhej vlne prvé úspechy," povedal Seibert. "Zároveň tu máme veľké a veľmi reálne nebezpečenstvo, že sa mutácia vírusu aj u nás, ako v iných krajinách, bude stále viac presadzovať a že by čísla mohli opäť veľmi prudko stúpnuť," varoval. "Musíme čo najrýchlejšie dospieť k výrazne nižším infekčným číslam," dodal Seibert. Zlé by podľa neho bolo zísť teraz zo správnej cesty.

Hrozivá predpoveď nemeckého vedca: Najhoršie mesiace pandémie KORONAVÍRUSU ešte len prídu

V Nemecku sa v súčasnosti debatuje o prípadnom uvoľňovaní protikoronavirusových opatrení, ale minulý týždeň sa nemecká kancelárka Angela Merkelová dohodla s premiérmi spolkových krajín na predĺžení celoštátnej uzávery do 14. februára, a to aj s ohľadom na nebezpečenstvo vysoko nákazlivých variantov koronavírusu.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Podľa RKI bolo doteraz v Nemecku hlásených 51 výskytov "britskej" mutácie koronavírusu (B.1.1.7) a 19 prípadov "juhoafrického" variantu (B.1.351). Len na klinikách spoločnosti Vivantes v Berlíne bola britská mutácia preukázaná u 24 pacientov, z toho u 22 v Humboldtovej klinike na severe metropoly. Jeden prípad už hlási aj známa berlínska univerzitná klinika Charité.

Viac o téme: PandémiaMutáciaKoronavírusCovid-19Lockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu