Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kubišovo menovanie za vyslanca OSN pre Líbyu potvrdzuje jeho kvality, tvrdí Korčok

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) vníma menovanie Jána Kubiša na ďalší významný post v rámci OSN ako potvrdenie jeho osobných kvalít i dobrého mena slovenskej diplomacie. Jeho stanovisko poskytol tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Menovanie Jána Kubiša na ďalší mimoriadne významný post OSN vnímam ako potvrdenie jeho vysokých odborných kvalít a tiež ako ďalší dôkaz toho, že Slovensko má diplomatov, ktorí môžu svoje skúsenosti zúročiť v dôležitých medzinárodných funkciách," uviedol Korčok. MZVEZ zároveň vyjadrilo Kubišovi plnú podporu pri výkone jeho funkcie a tiež presvedčenie, že svojim úsilím prispeje k dosiahnutiu trvalého mieru v Líbyi.

Slovenského diplomata Jána Kubiša za osobitného vyslanca OSN pre Líbyu menoval generálny tajomník OSN António Guterres. Na poste nahradí Ghassana Salamého z Libanonu, ktorý rezignoval zo zdravotných dôvodov v marci 2020. Odvtedy bola vedením misie UNSMIL dočasne poverená americká diplomatka Stephanie Williamsová. Kubiš, bývalý slovenský minister zahraničných vecí, v minulosti pôsobil aj ako osobitný vyslanec OSN v Afganistane či generálny tajomník Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Líbya sa nachádza v rozvrate od roku 2011, keď došlo k zvrhnutiu bývalého diktátora Muammara Kaddáfího. Na ropu bohatá Líbya má v súčasnosti dve súperiace administratívy - medzinárodne uznanú Vládu národnej jednoty (GNA) v Tripolise a vládu so sídlom v meste Tobruk vo východnej časti krajiny, ktorá je lojálna vojenskému veliteľovi Chalífovi Haftarovi.

Viac o téme: LíbyaSaSOSNIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu