Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA a Francúzsko zdôraznili potrebu zostaviť v Libanone dôveryhodnú vládu

Protivládni demonštranti skandujú počas protestu pred libanonským ministerstvom zahraničných vecí v Bejrúte
Protivládni demonštranti skandujú počas protestu pred libanonským ministerstvom zahraničných vecí v Bejrúte (Zdroj: TASR/AP Photo/Bilal Hussein)

PARÍŽ - Spojené štáty a Francúzsko vo štvrtok - šesť mesiacov po ničivom výbuchu v libanonskom hlavnom meste Bejrút - zdôraznili "naliehavú potrebu" zostaviť v krajine "dôveryhodnú a efektívnu vládu". Informovala o tom agentúra AFP.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a jeho francúzsky náprotivok Jean-Yves Le Drian v spoločnom vyhlásení uviedli, že vytvorenie vlády a prijatie reforiem v Libanone sú pre pokračujúcu podporu medzinárodných darcov "rozhodujúce". Obaja predstavitelia ďalej podľa agentúry AP v súvislosti s vyšetrovaním explózie uviedli, že očakávajú "rýchle výsledky". Libanonský súdny systém podľa nich "musí fungovať transparentne a bez akýchkoľvek politických zásahov".

K výbuchu a následnému požiaru došlo vlani 4. augusta v objekte, kde sa nachádzal dusičnan amónny. Libanonská televízia LBCI vtedy uviedla, že explóziu mohla spôsobiť iskra zo zvárania. Zvárači sa totiž snažili uzavrieť otvor, ktorým sa dalo do skladu dostať. Pri výbuchu a požiari v Bejrúte prišlo o život viac ako 200 ľudí a asi 6000 utrpelo zranenia. Explózia a následná tlaková vlna spôsobili v priľahlých častiach libanonskej metropoly obrovské materiálne škody. O strechu nad hlavou prišlo vyše 300.000 ľudí.

Po augustovom výbuchu sa francúzsky prezident Emmanuel Macron podujal pomôcť postaviť libanonskú ekonomiku na nohy a rozptýliť silný hnev verejnosti. Macron od výbuchu navštívil Libanon dvakrát a pokúšal sa nájsť medzi politikmi fungujúcu dohodu na vzniku reformne orientovanej vlády - a varoval, že zastaví peniaze na ozdravenie krajiny od darcov, ak nenastane v tejto otázke pokrok.

Bývalý libanonský premiér Hassán Dijáb sa rozhodol po augustovom výbuchu v prístave odísť z funkcie. Jeho dezignovaný nástupca Mustafá Adíb odstúpil v septembri minulého roka, keď sa mu nepodarilo dosiahnuť konsenzus potrebný na zostavenie vlády. Terajší libanonský premiér Saad Harírí sľuboval hneď po nástupe do funkcie vlani v októbri technokratickú vládu odhodlanú podporiť reformy podporované francúzskou stranou.

Viac o téme: VládaZostavenieUSAFrancúzskoLibanon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu