Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Podiel detí medzi obeťami obchodovania s ľuďmi sa zvyšuje, uviedlo OSN

Generálny tajomník OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN António Guterres (Zdroj: SITA/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

VIEDEŇ - Za posledných 15 rokov sa podiel detí, ktoré sa stali obeťami obchodovania s ľuďmi, takmer strojnásobil, uviedol v utorok podľa agentúry DPA Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODS).

Spomedzi 49.000 obetí, ktoré boli v roku 2018 odhalené na celom svete, tvorili maloletí až tretinu, uvádza sa v správe agentúry so sídlom vo Viedni. Podkladom na vypracovanie správy však boli odhalené a ohlásené prípady. Predpokladá sa, že v porovnaní so skutočným stavom ide iba o ich zlomok. S dievčatami sa obchoduje hlavne s cieľom sexuálneho vykorisťovania, chlapci sú zneužívaní na nútené práce. Podiel chlapcov v skupine všetkých obetí zaznamenal podľa správy úradu za posledných 15 rokov až päťnásobné zvýšenie.

Podľa vedúcej výskumu UNODC Angely Meovej v niektorých kultúrach nie je nič neobvyklé poslať malé deti žiť k príbuzným alebo priateľom. Až neskôr sa ukáže, že ide o zneužívanie detí či obchodovanie s nimi. Deti z chudobných pomerov sú zraniteľnejšie a pandémia COVID-19 môže ich situáciu ešte zhoršiť, varuje UNODC.

"Milióny žien, detí a mužov po celom svete sú bez práce a sociálnej podpory, nechodia do školy a pokračujúca kríza COVID-19 ich vystavuje väčšiemu riziku obchodovania s ľuďmi," uviedla výkonná riaditeľka UNODC Ghada Walyová a vyzvala vlády, aby prijali opatrenia na zastavenie páchateľov, ktorí zneužívajú situáciu. Krajiny západnej Afriky, južnej časti Ázie, Strednej Ameriky a Karibiku hlásia omnoho vyšší podiel detských obetí ako iné regióny.

Viac o téme: ObeteObchodovanie s ľuďmiOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu