Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pápež v novoročnom pozdrave zaželal svetu rok pokoja a nádeje

Hlava katolíckej cirkvi Pápež František
Hlava katolíckej cirkvi Pápež František (Zdroj: SITA/Vatican Media via AP)

VATIKÁN - Pápež František sa v piatok objavil po prvý raz na verejnosti, odkedy musel pre bolestivý ischias zrušiť svoju účasť na koncoročných i novoročných bohoslužbách. V Apoštolskom paláci viedol tradičné modlitby Anjel pána, informovali agentúry AFP a AP.

Pápež zaželal veriacim, ktorí sledovali jeho príhovor s požehnaním prostredníctvom videoprenosu na internete, "rok pokoja, rok nádeje". "Bolestné udalosti, ktoré poznačili život ľudstva v minulom roku, najmä pandémia, nás naučili, aké potrebné je zaujímať sa o problémy iných a vnímať ich obavy," uviedol František.

Vatikán vo štvrtok oznámil, že pápež nebude môcť celebrovať štvrtkovú koncoročnú bohoslužbu v Bazilike svätého Petra, ani omšu na Nový rok v tomto chráme. Dôvodom bol ischias, bolesti sedacieho nervu postupujúce od krížov do nôh, ktoré ho trápili už aj v minulosti.

V závere novoročného príhovoru pápež tiež vyzval na mier v Jemene, kde deti žijú "bez vzdelania, bez liekov, hladné", ako aj na prepustenie nigérijského biskupa Mosesa Chikweho, ktorého minulú nedeľu uniesli ozbrojenci.

František v pripravenej homílii, ktorú predtým na novoročnej slávnosti Panny Márie Bohorodičky zaňho prečítal štátny sekretár kardinál Pietro Parolin, uviedol, že okrem "vakcíny pre telo je potrebná aj vakcína pre srdce - a touto vakcínou je starostlivosť". "Bude to dobrý rok, ak budeme dbať o druhých, tak ako to robí Panna Mária voči nám," citoval pápeža spravodajský server Vatican News.

Viac o téme: PozdravŽelanieVatikánPápež FrantišekNový rok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu