Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Smutné správy z Vatikánu: Pápež ruší svoje koncoročné povinnosti, vynechá novoročné bohoslužby

Pápež František
Pápež František (Zdroj: TASR/AP/Vincenzo Pinto)

VATIKÁN - Pápež František sa nezúčastní na novoročných bohoslužbách z dôvodu svojich opätovných bolestí chrbta. Oznámil to vo štvrtok vatikánsky hovorca Matteo Bruni, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Pápeža sužuje "bolestivý ischias" a nebude preto vo štvrtok večer viesť koncoročnú bohoslužbu v Bazilike svätého Petra. Pápež nebude z rovnakého dôvodu celebrovať ani omšu na Nový rok v tomto chráme, povedal hovorca. František týmto problémom trpel už v minulosti. Ischias môže spôsobiť bolesti chrbta a nôh a je spôsobený stláčaním nervových koreňov alebo sedacieho nervu, ktorý vedie od dolnej časti chrbtice po stehno.

Napriek zhoršenému stavu pápež udelí svoje plánované novoročné požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu) v piatok napoludnie počas vystúpenia v knižnici Apoštolského paláca. Aby odradil davy na Námestí svätého Petra počas prudkého nárastu pandémie COVID-19 v Taliansku, František v poslednom čase presúva svoje týždenné a sviatočné požehnania do vnútra Vatikánu namiesto zdravenia veriacich z okna paláca s výhľadom na námestie.

Štvrtkové vešpery a piatková omša sa uskutočnia, ale budú ich viesť vatikánski kardináli Giovanni Battista Re a Pietro Parolin, dodáva tlačová agentúra Reuters. Pre Františka (84) je to po prvý raz za uplynulé roky, čo musí zo zdravotných dôvodov vynechať udalosť, na ktorej je nutná pápežova prítomnosť.
 

Viac o téme: ZrušeniePovinnostiPožehnanieVynechanieSilvesterPápež FrantišekBohoslužbyUrbi et Orbi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu