Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

WHO žiada spravodlivú distribúciu vakcín proti KORONAVÍRUSU

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (Zdroj: SITA/AP Photo/Matilde Campodonico, FILE)

ŽENEVA - Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Ghebreyesus vyzval v stredu medzinárodné spoločenstvo na spravodlivú distribúciu vakcín proti novému koronavírusu. Vo videoprejave zároveň apeloval na vlády jednotlivých krajín, aby aktívne vyvracali konšpiračné teórie spojené s očkovacou kampaňou, informuje agentúra Reuters.

Podľa generálneho riaditeľa WHO sa musia vakcíny dostať aj do rozvojových krajín, a to prostredníctvom programu COVAX, ktorého cieľom je zaistiť prístup k budúcej očkovacej látke proti chorobe COVID-19 aj chudobnejším krajinám. Zároveň však pripomenul, že na tento účel stále chýbajú asi štyri miliardy dolárov (zhruba 3,2 miliardy eur). Dofinancovanie programu označil za veľkú výzvu do nového roka.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


"Vakcíny predstavujú nádej na zastavenie pandémie. Ale aby sme ochránili svet, musíme zaručiť, že všetci ľudia, ktorí sú vystavení riziku - nielen v krajinách, ktoré si môžu vakcínu (finančne) dovoliť -, budú imúnni," vyjadril sa Tedros. Vedenie COVAX sa 18. decembra vyjadrilo, že už uzavrelo dohody o dodávkach približne dvoch miliárd dávok vakcíny. Všetkých 190 štátov, zapojených do programu COVAX, má mať prístup k vakcíne v prvej polovici roka 2021.

Vo štvrtok 31. decembra uplynie rok, odkedy Čína oficiálne priznala šírenie koronavírusovej nákazy v meste Wu-chan v strenej časti krajiny. Odborníci medzinárodnej misie pod vedením WHO plánujú vycestovať prvý januárový týždeň do Číny, kde majú skúmať pôvod koronavírusu SARS-CoV-2. Od začiatku pandémie sa vo svete nakazilo už viac ako 82 miliónov ľudí. Ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, si doteraz vyžiadalo takmer 1,8 milióna obetí.

Viac o téme: VakcínaWHOKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu